Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Khazar
jak ktos nie ma w glowie (czyt. dressus pospolitus) to niech przynajmniej bedzie czyims pomiotem przez 9 miechow i poczuje co to dyscyplina. od razu mowie ze nie biore tu pod uwage ludzi ktorzy nie ucza sie na rzecz pracy
|
Tu sie zdziwisz bo dresem nie jestem, a w głowie pustką nie wieje. Niestety, żeby zostać zawodowym żołnierzem trzeba ZSW odbyć. Niewiem co wy macie z tymi dresami i bezmózgimi ludzmi

Niektórzy np. chcą związać swoją przyszłość z wojskiem, jak ja. I co? Jestem z tego powodu bezmózgim dresem? Żałosne :/
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Jak lubi dzialac jak bezmogie yeti to jego sprawa. (...)Jak wojna wybuchnie wtedy mozemy pogadac, bo koniec swiata moze nastapic jutro.
|
Widać troche mało wiesz i opierasz sie na stereotypach (dobrze napisałem xD?). Może do ZSW biorą każdego i czesto tępe dresiki tam trafiają, lecz bardzo szybko pokornieją. Pozatym nie bardzo rozumiem dlaczego 'bezmózgie'. Dlatego, że wykonują rozkazy przełożonych? I końca świata nie będzie, może być koniec ludzkości/rasy ludzkiej

BTW. Studenci też podobno mają mieć 2 tygodniowe (chyba tyle czasu) przeszkolenie na poligonie. Tu sie moge co prawda mylić

Gdzieś tam pytałeś też o prawo do wyboru jednostki. Możesz sobie wybrać, ale musisz sie zgłosić na ochotnika. Wybierasz kilka dobrych jednostek i mówisz je gostkowi od poboru. Jeśli zrobisz na nim dobre wrażenie to sie dostaniesz do każdej
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlione
Wyobraź sobie, że my teraz mamy wojsko dużo lepiej wyszkolone niż tacy np. amerykanie. A wiesz dlaczego? Ze względu na spartańskie warunki w polskim wojsku. Polacy potrafią sobie dać radę w każdej sytuacji, nie tak jak przyzwyczajeni to wygód amerykanie.
|
W pewnym sensie sie tu zgadzam, jednak chodzi tu o żołnierzy zawodowych, nadterminowych z dobrych jednostek. W tych gorszych raczej nic cie nie nauczą niestety, no chyba że spania, chlania itp. Dobra jednostka i chęć szkolenia sie = dobry żołnierz.
@Wafelekifa
http://grom.mil.pl/selekcja_pliki/SELEKCJA.HTM - poczytaj może sobie co nieco uzmysłowisz