Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Bo to obowiazek. Proste i logiczne. Gdyby tak nie bylo, w ogole mieszkalibysmy w Niemczech, albo Rosji...
|
Ale oto własnie chodzi, że to jest CHORY obowiązek... US jakoś nie ma przymusowej armii i jakoś potrafią wojować o ropę...
Cytuj:
I powtorze swoj argument - Hitler ZAJAL Polske, czyniac z niej czesc Niemiec. Polacy nie mieli nic do gadania, a i tak Hitler chcial nas spalic. A w Iraku? Sa wybory, robia demokracje, parlament, zostaja na mapach swiata, maja niepodleglosc, Polacy itd szkola im wojska. Hitler robil cos takiego? Jeszcze wracajac do Irackich terrorystow - to nie sa zwykli ludzie, tylko bojowki, ktore dzialaja na polecenie ludzi, ktorym w Iraku za czasow Saddama bylo dobrze.
|
Powiedz mi, jak już wchodzimy w ten temay, czy za czasów Saddama było tyle ataków terrorystycznych? I czy najwazniejsze, czy Irakijczycy chcieli tej całej demokracji? Gdyby chcieli to by teraz nie wysadzali się w powietrze! Bush prowadzi politykę naprostowywania Iraku na demokrację jakim kolwiek kosztem nie licząć się z zdaniem samego Iraku... Skoro twoim zdaniem Irak jest siedliskiem zła to czemu USA ciągle magazynuje swoje piekne atomówki?...
Cytuj:
Kto ci karze korzystac z uslug tanich pan, pic alkohol? Nikt. Tak samo nikt nie kaze ci ponizac "mlodszego". Jakbys chcial, i tak nauczylbys sie sporo w woju.
|
Wiem, że tu palnę kiepski argument ale zawsze: jest takie coś jak presja otoczenia, "jeśli wejdziesz między wrony musisz krakać jak i one" proste?
Cytuj:
W wojsku tez sie uczysz. Osoby po ksztalceniu zawodowym tez podpisuja umowe, i pozniej siedza w biedronach czy innych tescach w pampersach za kasa, bo nie maja za co rodziny wykarmic. Czesto sa ponizani. I dalej tam siedza. I co, przeciez moga zrezygnowac...
|
Mogą ale nie chcą bo utzrymują za tą marną pensje rodzine, z woja w tym przypadku nic nie zyskują, co ja osobiście zyskam z woja i na czym mi zalerzy? marny żołd? Umiejetność obrony przeciwrakietowej? Ale mi to nie jest potrzebne więc nie mam zamiaru tam siedziec...
p.s. fajny nr posta

(
666888)
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl
A wiesz co ja na to? Wolałbym dostać kulkę i umrzeć z czystym sumieniem, niż odebrać człowiekowi życie, przecierz on też ma matkę, ojca, i może żonę i dzieci?? Co niby sprawia że twoje życie jest więcej warte od jego? I kto dał ci prawo o tym decydować? <nie wrzeszcze na ciebie jakby co...  >
Nie ma czegoś takiego jak "ja albo on"...
Powiem jedno nie ma człowieka który naprawde chciałby kogoś zabić, zdażają sie tacy ale wedłóg mnie to nie ludzie tacy są chorzy i należy ich leczyć.
Na polecenie ognia wole dostać kulkę i być na czyimś sumieniu niż strzelać do kogoś, nawet jeśli on chce zabić mnie. To nie od nas zależy kto będzie żyć, a jeśli zginiesz ponieważ nie zabiłeś (tego drógiego) to tym lepiej dla ciebie agożej dla niego, życie jest najcenniejsze-fakt, ale pamiętajcie że to jak spedzicie wieczność (która jest znaaacznie dłuższa niż życie) zależeć będzie od tego jak żyliście.
|
Teraz tak mówisz, człowiek ma w podświadomosci jeden cel (taki sam jak każda żyjąca istota) mianowicie darzyć do przetrwania, w strecie własie to się najbardziej ujawnia. Teraz może i tak piszesz, ale gdyby przyszło co do czego, to byś nie tracił czasu na namysły ciągnąc za spust... Życie to Jungla i cec***e się tymi właśnie prawami, albo ty będziesz miał kolację, albo będziesz kolacją...
Cytuj:
Nie wspomne juz o walce plemion z Zydami, ktorych popieral sam Bog. Nie wiemy, jak On bedzie sadzil.
|
To zalerzy czy w Boga wierzymy czy nie, oraz czy wierzymy w cos takiego jak życie po smierci...