1.Możesz używać outposta firewalla albo firewalla w windowsie xp sp2
2.Polecam avast-nie spowalnia systemu za bardzo-ja mam 256 ram i mi chodzi dobrze na xp-ku
3.Avast ma mini firewalla w sobie + firewall windowsa xp sp2 = spora ochrona
4.Jak masz avasta + outoposta firewalla to działa tylko firewall w avaście-outpost wtedy jakby nie reaguje?Dlatego avast+firewall windowsa xp sp2
5.Ja mam tak ustawione i nie miałem przez 2 miesiące ani jednej próby włamu na kompa i ani jednego wirusa,konia,robaka itp. Używm aster city 1mb z publicznym ip czyli tym bardziej podatnym na ataki itp ale nieograniczonym-przy prywatnym ip-bezpieczniejszym jest jeden minus,często nie da się wysyłać plików na gg przyjaciół,p2p gorzej chodzą,gry online zdecydowanie wolniej chodzą-tibia laguje,więc wolę publiczne i szybkie ip oraz odpowiednie zabezpieczenie programami
6.Raz na jakiś czas możesz używać programow np. spybot-co szuka reklam i innych niechcianych programów szpiegujących
7.Avasta możesz mieć za darmo na rok ale ja polecam ściągnąć wersję professional i serial/craka do niego (jakby co to ja nikogo nie namawiam;p)
8.Zainstalować easy cleanera i sprawdzić w zakładce -autostart co ci się uruchamia z windowsem
9.Usunąć programy takie jak google toolbar,yahoo toolbar,gain,newnetdomains itp.Te programy potrafią się nawet przez przypadek zainstalować u nas i do niczego nie służą specjalnie a szpiegują i zawalają pamięć
10.Używaj opery albo firefoxa + wtyczkę adblock plus.Polecam też wtyczkę fasterfox i zaawansowane ustawienia-szybciej działają wtedy strony itp.
Opera jest dobra ale zaawansowana strasznie i może sprawiać kupę problemow,firefox jest łatwy,multimedialny ale też ma trochę wad np. czasem nagle potrafi wyciekać pamięć i komp chodzi tragicznie wolno-ale to w miarę żadko.
11.Jak chcesz to używaj sobie tego outoposta ale ze względu że avast antivirus ma firewalla to może lepiej używaj firewalla windowsowskiego z avastem?
|