Zobacz pojedynczy post
stary 07-06-2004, 23:31   #105
Galahard
Użytkownik Forum

Galahard's Avatar

Data dołączenia: 12 01 2004
Lokacja: Kraków

Stan: Na emeryturze
Galahard ma numer GG 4385781
Domyślny

Pierwszy screen layoutu. Bez loga oraz tekstów przykładowych. Nadal kombinuje nad zestawieniem dodatkowych kolorów do stylu. Niedługo następna wersja z logiem i z kolorystyką. Potem wrzuce tekst. Na dole pod screenem zamieszczam uwagi do funkcjonowania strony.

1) U góry jest pas zarezerwowany TYLKO i wyłacznie na logo. To jest podstawa błędów pozostałych layoutów. Banner nie powinien uwłaczać stronie, dlatego u mnie jest system servisowy.

2). Przyciski na dwóch paskach są odnośnikami do map podserwisów, ew. jeżeli dział jest mały to od razu do działów (na język polski: klikając na mapy dostajemy koleną liste odnośników do poszczególnych map, albo jak wolimy od razu do wszystkich map na jednej stronie).

3). Przyciski te będą po najechaniu kursora podświetlane.

4). Menu po lewej zawiera administrację wbudowaną w stronę (jest na index.php docelowo), zaś pola po prawej (oba) stanowią pole ramki, oraz odnośnika php, więc nie kolidują ze sobą i upraszczają robotę z hipertekstem na stronę.

5). Pierwotnie nie miało być przycisków menu, ale doszedłem do wniosku że wprowadzenie w htmlu funkcji name i target ułatwi poruszanie się po servisie. Lista działów musi być w miarę krótka, lub drobną czcionką, by nie wydłużałą sztucznie strony.

6). Statystyki przedstawione jak na wzorze ze starego layu.

7). Czcionki na całej stronie preferowane czarne + białe w menu oraz odcienie dodatkowe, dołącze w następnym screenie.

8). Co do loga, to będzie ono nawiązywać do banneru, tak, aby tworzyło spójną treść.

9). Na dole zamieściłem miejsce na buttony, to czego brak w starym layoucie.

10). Jeżeli jest możliwość prowadzenia javy, to polecam na przyciski na paskach u góry wprowadzić liste rozszerzaną. Będzie to wtedy wyglądało bardzo elegancko i profesjonalnie.

Howk.

EDIT:

Zapomniałem dodać... Całość zajmować będzie śmieszne kb'ty, gdyż całść składa się z kolorów zapisanych w gifach po 650 bajtów, a największy sęk tkwi w tabelach i konstrukcji strony (najwięcej waży logo) 8)

Galahard sprzedany w mam nadzieje dobre ręcę. Koniec z tibią. Trza się ukreatywniać.

The Great Journey :: The Undiscovered Celhorn :: Galahard
Galahard jest offline   Odpowiedz z Cytatem