Zobacz pojedynczy post
stary 15-02-2006, 13:57   #37
Gregoire
Użytkownik Forum

Gregoire's Avatar

Data dołączenia: 13 03 2005
Lokacja: Lodz

Stan: Aktywny gracz
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
A gdzie ja to napisalem? Ja nie jestem ani za po ani za pis. Glosowalem na sdpl;]
A ja na Platforme J.K. Mike

Cytuj:
Nie mieszaj polityki zagranicznej do polityki wewnetrznej. Taki znawca jak ty (sadzac po ostatnim zdaniu) powinien wiedziec, ze to sa dwie rozne rzeczy i dyskusja pomiedzy partiami nijak sie ma do dyskusji w Europie/Swiecie
Nie okresliles jakiej dyplomacji wiec przysluguje mi swoboda interpretacji.

Cytuj:
Na scianie dupa moze napisac sobie ktokolwiek. W gazetach (nie mowie o polskich, lecz glownie fransuskich, bryt i niemieckich) zazwyczaj pracuja ludzie, ktorzy sytuacje znaja i lepiej niz ja i lepiej niz ty. Tak wiec, powtorze: jak lwia czesc gazet pisze, ze sie dzieje zle to znaczy, ze sie dzieje zle.
Zasada polega na tym samym. Tylko jak na scianie ktos napisze "dupa" to nie uwierzysz, a jak znany dziennikarz napisze w gazecie ze to "dupa" to juz zmienia punkt widzenia czlowieka.
Zrodla brytyjskie, niemieckie itd. swoja wiedze opieria na podstawie iformacji w polskiej prasie, PAP, a dosc rzadko na podstawie wlasnych korespondentow.
Prawdopodobniej lepiej znaja sytuacje (nie zawsze), ale chodzi mi o sposob przedstawienia sytuacji. To sie nazwya manipulowanie opinia publiczna - jak wiekszosc pisze ze jest zle to jest zle??.

Cytuj:
A no widzisz. Teraz to 'zadna partia nie zrealizuje wszystkich swoich obietnic" - sory, ale tu juz schodzimy na pieprzenie: no to co, ze obiecywali, przeciez od poczatku bylo widomo, ze tego nie zrobia.
Ja tez Kaczynskich nie usprawiedliwiam, tylko trzeba rozroznic co jest realne a co nie - taka sytuacja wystepuje na calym swiecie. Dla mnie to oni moga nie spelnic zadej obietnicy wyborczej, byle sytuacja w kraju sie poprawila.

Cytuj:
w OFICJALNYM programie partii wpisuja, ze zrobia to i to - to, jak sam wspomnialem, czlowiek kulturalny zadba o wartosc slowa. I jak juz oskarzamy inna partie o to, ze nie spelnia obietnic przedwyborczych to miejmy na uwadze, ze rzadzaca partia tez ich nie spelnia, ok? Aha - jeszcze cos. Niespelnienie obietnicy to niespelnienie. Wycofanie sie z obietnicy to wycofanie sie;] Tak podobne a tak rozne.
A nie spelniaja wszystkich. Do kazdego typu ustawy potrzeba okreslonej wiekszosci w sejmie i senacie(chociaz w senat jest calkowicie zdominowany przez PiS). Czytalem program PiS, ich konstutujce i to sa bardzo ciekawe i obiecujace rzeczy realne do spelnienia, jednak jesli PiS nie bedzie mialo bezwglednej wiekszosci to nie wprowadzi wiekoszoci - to nie ich wina ze dostali za malo glosow.
Czytalem (a raczej przejrzalem) programy LPR i Samoobrony (no i oczywiscie UPR). Jednak bardzo ciekawe jest to ze reszta partii nie miala programu, tylko hasla np. Zmniejszymy bezrobocie, 3x15, oczyscimy wszystkie brudy. Program polityczny zawiera nie tylko czyste hasla ale takze szereg ustaw i pomyslow jak zostana one zrealizowane, a to tylko PIS, UPR, LPR i Samo~ mialy przygotowane - jedne lepsze, jedne gorsze.

Cytuj:
No wybacz, ale mi sie wydajke ze skoro podpisanie paktu stabilizacyjnego wiaze sie ze wspolnym rzadzeniem (a przeciez o to chodzilo;]) to do wladzy wlasnie dochodza populisci.
Pokaz mi jednego przedstawiciela LPR lub Samoobrony w rzadzie??? Zrozum ze ten Pakt zobowiazuje samoobrone i LPR do przeglosowywania ustaw rzadowcyh. Te 2 partie nie maja zadnej wladzy.

Cytuj:
Obiektywizm dziennikarski polega na przedstawieniu konkretnej sprawy z kilku roznych punktow widzenia. Czytajac dostepne materialy nie widze naruszenia tej zasady.
Obejrzyj czasmi program "Bumerang" na Polsacie - w poniedzialki po polnocy, i zobaczysz jak jedna ta sama informacje mozna przedstawic na kilka sposobow. Nie dziwie sie, ze jest emitowany tak pozno.

Platon stworzyl wzor idealnego panstwa skladajacy sie z ludu, straznikow i filozofow. Zapytany "kto strzeze ludzi??" odrzekl "straznicy", "a kto strzeze straznikow??" "straznicy strzeza sie sami". Tak samo powinno byc w mediach, ale nie jest. Jedynie program "bumerang" wytyka bledy dziennikarzy.

Cytuj:
Sam nie wiem co gorsze - czy to, ze ten twoj prezes wyjezdza na wakacje za PRL czy to, ze dzisiejszy rzad wysyla bez zadnego ale samochod po ojca rydzyka. Myslisz, ze przyjaciele o. rydzyka zapomna o nim?
Nie moj prezes ale prezes Polsatu. Jakas fobie masz do o. Rydzka??
PiS umacnia poprostu swoj elektorat, jak kazda inna partia na swiecie na ich miejscu. Nie wazne kim sa sluchacze Radia Maryja, ich glosy sa tak samo rowne, jak i innych ludzi. Kazda polska partia nie krytykowala by Radia Maryja gdybe jej sluchacze oddali glos na nich. Polityka to polityka.
W sytuacji gdy do urn idzie ok 10 mln ludzi to warto walczyc o 2 mln sluchaczy Radia Maryja. Nie pochwalem tego ale rozumiem.

Cytuj:
Nie jestem politologiem. Swoja opinie tworze czytajac gazety i przegladajac internet. Ale ty widze kreujesz sie na eksperta - spoko, pokaz mi DOWODY! Pokaz dla czlowieka, ktory nie mial stycznosci dowody na istnienie grupy trzymajacej wladze czy jakkolwiek to sie nazywa. Bo ja slyszalem, ze lech kaczynski ma powiazania z ruska mafia.
JA tez nie jestem politologiem, ale studiowalem ostatnio socjologie (za czym idze wplyw mediow na opinie publiczna), rozne doktryny polityczno-gospodarczo-prawne.
Swoje informacje czerpie od jednego z czlonkow mojej rodziny, ktory zna m.in. Kaczynskiego, Kwasniewskiego i wielu innych politykow.
To o czym sie mowi przy wodce, nigdy nie trafi do mediow.

C.P. Baudelaire

Ostatnio edytowany przez Gregoire - 15-02-2006 o 14:04.
Gregoire jest offline   Odpowiedz z Cytatem