Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Olorion.
@up
lepsze niz lyricsy behemotha
To nie sa piosenki o vikingu najezdzajacym wioske, mroku, smokach, szatanie czy co tam preferujesz. Wiekszosc z tych piosenek niesie jakies przeslanie, ale co bede mowil pogrązonemu w black metallowych utworach, gdize tresc jest oczywista i nie wymagajaca wiekszego myslenia (jesli sie zrozumie growl)
|
Ja podałem Bathory jako luźny przykład tego, że nawet banalny text, który jest na swój sposób zabawą historyczną, potrafi w ciekawym ujęciu podpasować każdemu. Czytał pan chociaż tekst "Valhalla"? A "Hammerheart"? To jedno z największych osiągnięć black metalu (bo viking uważa się za coś, co wyrosło blacku, patrząc się na przeszłość zespołu Bathory). A mówiąc o dobrych textach, nawiązałem do Nevermore'a i płyty This Godless Endeavor. Przeczytaj teksty piosenek z tej płyty najpierw i nie wpieraj mi że ja mówię o smokach, vikingach i satanistycznych bełkotach, bo upłycasz potwornie. (sam Viking metal nie mówi też tylko o jakichś najazdach vikingów na wioski, patrz: "Valhalla, Hammerheart"
A patrząc obiektywnie - Behemoth ma kiepskie lyricsy, zwłaszcza do Pandemonic Incantations. Później zaczynają nawiązywać m.in. do Thelemy, mimo że można magię Theriona uznać za bzdurę, to jednak texty te przynajmniej do czegoś nawiązują.