Zobacz pojedynczy post
stary 24-02-2006, 13:36   #23
Shinjix
Master Alucard

Shinjix's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: www.tibiaspy.com

Imię: Yatiru
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Shinjix ma numer GG 4032930
Domyślny

Sama ideologia szkół magii nie jest najgorsza. Powiedziałbym - jest bardzo dobra. W końcu każdy mag musi miec swojego mistrza, który go będzie nauczał. A magia to bardzo rozległa dziedzina. Jest magia iluzji, nekromancja, magia żywiołów, magia umysłu, magia natury,... Magia ma różne oblicza - może zadawać ból, może leczyc. Może zwiększac nasze siły, może osłąbiac przeciwnika. Może unicestwic całą ludzkośc, może stworzyc nowe, fascynujące możliwości. Może stworzyć nowe organizmy, nowe życie. Może unicestwić cały świat.
Myślę, że z magii trzeba wyodrębnić dwa podstawowe nurty - Magie dobrą (zwana białą) i magie zła (zwaną czarną). To one kształtują swiat. To one kształtują człowieka. Magia zmienia ludzi - nie tylko z wyglądu zewnętrznego. Magia może zmienic naturę człowieka. Człowiek może przeobrazić sie w potwora, magia może wyżreć wszystko, co w człowieku ludzkie. Z magią trzeba być ostrożnym. Trzeba uważać, żebysmy ciągle mieli nad nią kontrolę. Żebyśmy my kierowali magią, a nie magia nami - a ta granica jest bardzo cienka.
Uważam, że najważniejszym podziałem magii jest podział na Dobrą i Złą. Argumenty podałem wcześniej.

Gdy już wybierzemy swoją drogę magii staniemy przed innym wyborem. Mianowicie - w jakiej szkole magii się uczyć. Oczywiście można spróbować pojąć magię jako ogół (po trochu z wszystkiego), ale to nie da nam takich mozliwości jak zagłębianie się w jednym typie. Otóż zła droga ma dwa podstawowe nurty - Nekromancję i Magię Zniszczenia. Musimy wybrać, czy pasjonuje nas wzywanie bestii z piekła rodem, które będą nam służyły, wskrzeszanie umarłych, manipulowanie życiem i śmiercią. Czy moze efektywne wybuchy. Wielkie eksplozje. Zniszzcenie, burzenie, zabijanie, niszczenie. Te szkoły wywołują zmiany w wyglądzie zewnętrznym i w psychice. Cera czernieje, rysy wyostrzaja się, żrennice przybierają nieraz ciemnego, bądź czerwonego koloru. Człowiek staję sie samotnikiem, wywyższa się, pomiata innymi. Zaczyna nienawidzic światła, ubiera się na czarno. Staje się demonem.

Dobru podlegają natomiast szkoła natury i tworzenia. Natura daje wielkie mozliwośći - trzeba tylko umieć z niej korzystać. Studiując magię natury poznasz receptury ziół mogące uleczyć, mogące zatruć, mogące spowodować rózne przemiany zewnętrzne. Będziesz rozumiał zwierzęta, a one będą cię słuchać. Nie jak sługi, tylko jak przyjaciele. W pewnym stopniu będziesz włądał roślinnościa. Kierował wzrostem roslin. Co do szkoły tworzenia - przesłanie tej szkoły jest proste - zrobić coś z niczego. Stworzyć potężnego sprzymierzeńca, stworzyć broń, któa pomoże nam w walce. Takich magów rozpoznac mozna głównie po bieli, w którą są odziani. Mają przeważnie białe, lub siwe włosy, dlogo zyja, wiec niezadko sa to starcy. Mili, przyjacielscy, pomocni - tak mozna ukazac ich droge postepowania.

Są także szkoły, które mogą służyć tak samo dobru jak i złu.
Mówie to o magii żywiołów i magii wywołania. Magia żywiołów - jak sama nazwa wskazuje - pozwala manipulować ogniem, wodą, ziemią, czy powietrzem. Będziesz mógł wzniecać ogień, pokonać susze, wywołać sztorm, huragan, trzęsienie ziemi. Jak ją wykorzystasz zależy tylko od ciebie.
Magia wywołania - bedziesz potrafił wywołac wyładowanie elektryczne, wywołać istoty, cienie, golemy, które będa ci słuzyć.

Droga magii jest trudna i wymaga wielu lat nauki i wyzeczen.

Tyle co mam do powiedzenia na ten temat. Nie bede rozpisywal czarow, bo po pierwsze - nie mam sensu, a po drugie - zapewne zajeloby mi to pol dnia.
Kwestia w tym, ze CipSoft nie zmieni niczego. Nie chce im sie, nie ma mozliwosci technicznych, bla bla bla, itp. itd.
†††

I am the pure flame that burns
I am Sirius son
I am the infinite space
I am the most conquering One

Ostatnio edytowany przez Shinjix - 24-02-2006 o 13:39.
Shinjix jest offline   Odpowiedz z Cytatem