Zobacz pojedynczy post
stary 28-02-2006, 09:54   #3
Shinjix
Master Alucard

Shinjix's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: www.tibiaspy.com

Imię: Yatiru
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Shinjix ma numer GG 4032930
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez b_elegol
A jak jest z historią postaci u Was?
Jeżeli chodzi o RPG to zależy od systemu. W takim d&d, w ktorym co drugi bohater ratuje świat przed zagładą (który czai sie na naszym forum... ), wymyslam historie osoby uciśnionej, pogrzywdzonej przez los. Chce sie ona zemścić na wszelkim złu lub jako zły teran zapanować nad swiatem. Wiem, mało oryginalne, bo i d&d jest już na tyle oklepany, że wymyślić coś zaskakującego to wyczyn.
Jeżeli chodzi o młotka (Warhammera) to tu jest większe pole do popisu. Nie powinno się zdażyć, żeby w młotku ktoś ratował świat. To po prostu nie pasuje do tego systemu. Każda postać to szary mieszkaniec planety nie różniący się zbytnio od większości napotkanych ludzi (pomijając wieśniaków i zwykłe, nic nie znaczące osoby). Tu się nie ratuje świata, bohater nie jest zbawcą ludzkości i zapewne nigdy się takim nie stanie.

Jeżeli chodzi o sam system tworzenia postaci to staram sie być dokładny. Zdażenia układać w logiczną, spójną całość, aczkolwiek zachowując klimat. Nie podaje czystych faktów, wkładam w historie postaci kawałek swojego serce. W końcu On to Ja, a niechciałbym, żeby kiedyś potraktowali historie mojego życia "po macoszemu". W historii staram się uzasadnić wszystkie cechy bohatera. Dlaczego jest taki, a nie inny.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Taube
ja nie próbuję stworzyć nigdy żadnego 'doświadczonego wielce i pokrzywdzonego' itp itd..
ja tworzę sobie obraz zwykłego mieszkańca danej rzeczywistości trudniącego się daną profesją,
Ostatnio bardzo popularne myślenie. Kiedys było fajne i oryginalne. Teraz ludzie rzeczywiście nie mają zapotrzebowania na zbawców ludzkości, tylko na nic nie znaczące osoby, które do czegoś doszły. NIestety IMHO taki system staje sie zbyt popularny i w koncu wyjdzie z mody. Tak samo jak typ "zbawcy ludzkości".
†††

I am the pure flame that burns
I am Sirius son
I am the infinite space
I am the most conquering One
Shinjix jest offline   Odpowiedz z Cytatem