Dorzuce jeszcze mały artykuł i super komentarz do niego.
http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/2122
Mam 25 lat, jestem informatykiem (oraz fizykiem-hobbysta). Popalam ziolko od ok. 7 lat. Czasami przez wiele tygodni codziennie, czasem przerwy po kilka miesiecy. Ponizsze kilka(nascie) punktow to tylko kilka moich mysli na ten temat, przyslowiowe "3 grosze"
1. Mam IQ 142 (wg. oficjalnego testu panstwowego), niezmienne od ok. 8 lat. No i teraz ciekawi mnie, jak to sie stalo, ze palenie marijuany nie zniszczylo mi mozgu. Predzej zniszczy go czytanie takich propagandowych bredni.
2. Nie czuje jakiegokolwiek uzaleznienia od marijuany, podobnie jak krag moich najblizszych przyjaciol. Jedynce co moge stwierdzic, to to ze po prostu lubie palic, lubie efekty MJ. Jesli nie mam co palic, ani z kim palic, to nie pale i nie mam uczucia, ze "oj, co teraz zrobie, nie mam co palic". Kropka.
Psychiczne uzaleznienie ? Oczywiscie, podobnie jak seks, komputery i internet, sportowe samochody, ogladanie filmow Johna Carpentera... wow, patrzac na to w ten sposob, kazdy czlowiek na tej planecie jest od czegos psychicznie uzalezniony. Mam udane zycie socjalne i seksualne, lepsze niz niejednej osoby w moim wieku, moge stwierdzic, ze w normie. Jakos na to tez palenie MJ nie wplynelo negatywnie.
3. Oprocz trawki, probowalem paru innych narkotykow - Amfetamine (tylko raz) i kilka razy LSD. Jednak NIE zgodze sie z twierdzeniem, ze przez trawke siegnalem po inne "substancje". O LSD sporo czytalem, wiec tak czy tak bym je kiedys sprobowal. Aha, dodam, ze o LSD pisza podobne bzdury, jak i o trawce, ze niby strasznie szkodliwe itd. Po prostu, TO NIE JEST DLA KAZDEGO. LSD biore srednio 1 na rok (!), nie czesciej i jest to wspaniale przezycie. Im rzadziej, tym lepiej. Osoby ze slaba psychika wara od LSD ! To jest dla osob wrazliwych na piekno, ale NIE przewrazliwionych, lub z niestabilna psychika.
4. Oczywiscie, jest grupa osob, ktorej MJ zaszkodzila w jakis (hmmm...) sposob. Jesli tak, to niech nie pala ! Zaloze sie, ze NADuzywali, zamiast po prostu uzywac, o czym nizej.
5. Oczywiscie, ze MJ otepia i demotywuje, ale TYLKO na czas jej dzialania. Autor tego artykulu moze sie powolywac na kazde rzekome "badania", jakie chce. Ja tez mam obiekt badan - krag najblizszych przyjaciol. Na ZADNYM z nim nie obserwuje podanych w artykule objawow dlugotrwalego uzywania MJ.
6. Stwierdzenia "MJ jest najbardziej niebezpiecznym narkotykiem..." nawet nie skomentuje.. szkoda slow. Uszkodzenia chromosomow ? Owszem, ale powstaly raczej na skutek zastosowania w tych badaniach substacji pomocniczych w ekstremalnych stezeniach

. Poza tym, jakakolwiek inna substancja (moze oprocz wody) zastosowana w podobnych stezeniach jak THC tam, dalaby podobny efekt.
7. Amerykanie maja powiedzonko "Use, don't abuse !". Trzeba rozgraniczyc uzywanie od naduzywania. Kazda substancja na tej planecie, naduzyta, szkodzi. Ale co jest zlego w uzywaniu ??
8. Straszenie jakimis wyssanymi z palca badaniami jest na poziomie betonu. Jestem stricte za legalizacja narkotykow, za to tez za wzmozona edukacja mlodziezy, JAK I DOROSLYCH (bo spotykalem sie juz z nastawieniem do narkotykow rodem z epoki kamienia lupanego), na ten temat. NIE zgadzam sie, zeby ktos inny decydowal ZA MNIE co moge robic, a co nie, o ile NIE ograniczam tym wolnosci innych osob. A paleniem marijuany, NIE ograniczam niczyjej wolnosci. To MOJE zdrowie i MOJE zycie i tylko JA chce o nim decydowac.
9. Pamiec mialem zawsze niezla i nie zauwazylem jakiegos pogorszenia jej odkad pale trawke. Natomiast smialo moge stwierdzic, ze poprzez palenie i sporadyczne zazywanie srodkow halucynogennych, uwrazliwilem sie na piekno i jestem w stanie patrzec na wiele rzeczy pod nieco "innym" katem. Wytworzylem tez w sobie wiekszy szacunek do roznych rzeczy oraz empatie wobec innych osob. Jest to tez niezly sposob na upikantnienie seksu
10. Powtarzam, to po prostu NIE JEST DLA KAZDEGO, moim zdaniem. Moze to dac wiele dobrego, ale tez troche zlego. To zalezy od osoby.
11. Zawsze przed zazyciem czegokolwiek, czytajcie o tym jak najwiecej. To najlepsza metoda na unikniecie ew. uzaleznienia lub jakichs uszczerbkow na zdrowiu. Jesli juz czegos probujesz, to tylko te narkotyki, ktore nie uzalezniaja fizycznie (czyli glownie trawka, ew. LSD).