ok. najpierw o przewijaniu i pustce. Przewijanie nie jest zadnym problemem

wielkosc forum tibia.pl jest podstawowa kwestia jak sadze (celowo o niej wczesniej nie pisalem).
Zatem, zrobic tak; kompleksowo i uniwersalnie. Jest dzial do kazdego swiata (20+ swiatow). Jezeli na jakims ze swiatow nie ma listu dluzej niz przez X (te X moze byc rozne zaleznie od tego jaka jest srednia ilosc postow dziennie w dziale - tak zeby popularny dzial ktory jakims cudem nie mial posta przez 2 dni nie spadk dni to wypada on z pierwszej strony) na dole bedzie guzik badz: inne swiaty, badz bedzie przelacznik na druga strone ze swiatami). Jezeli pojawi sie nowy majl to swiat wraca na 1sza strone. proste?
Mozna by dodac sortowanie kolejnosci swiatow wg popularnosci forum. Na pierwszy rzut oka moze to wprowadzic zmieszanie wsrod uzytkownikow, jednak pamietajmy o tym ze dany swiat nie nabije 1000 postow w jeden dzien, ani tez nie wszyscy uzytkownicy go nie opuszcza. Zatem zawartosc pierwszej strony powinna byc w miare stala.
Idac dalej. Dzielac forum na dzialy swiatowe poszerzamy baze tematow na ktore mozna pisac - mozna pisac o wszystkim co dotyczy danego swiata (teraz tez mozna, tylko taka konstrukcja forum sprawia ze wiele majli dot. danego swiata nie mialo sensu).
Poza tym, badzmy powazni. Przeciez taka konstrukcja ma przyciagnac nowych ludzi, sprawic zeby poczuli sie bardziej swojsko i zeby forum zaczelo zyc lepiej niz jest to teraz...
Ale jak sie moj pomysl nie podoba, to nie nalegam. Mysle tylko ze teraz jest odpowiedni czas na zmiany na stronie.
Patrzac na aktualne forum. To po mojemu idzie ono w nieco zla strone.. wszedzie wszyscy sie pytaja po raz milionowy czy dadza rade stworowi xxx majac skile yyy, do czego sluzy kilof, oraz masa innych pytan ktore tak naprawde sa denne.. Za to tematy w stylu 'co dzis robilem w tibii' 'wojna na swiecie xxx' wlasciwie pojawiaja sie bardzo rzadko.
Wg mnie, jezeli nic sie nie zmieni, forum niedlugo sie wyczerpiec a znudzeni ludzie zaczna odchodzic... I wlasnie trzeba pomyslec co zrobic zeby tak sie nie stalo.
Moja propozycja (oczywiscie nie rozwiazuje problemu, ale wg mnie moglaby pomoc zrobic krok w przod) jest powyzej. A jakie wy macie???
PS. uf. ostatni akapit powinien pojsc na priva. ale co tam