Zobacz pojedynczy post
stary 13-03-2006, 11:24   #34
Hegemmon
Nikt ważny

Hegemmon's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Amroth
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Imię: Vetius
Świat: Secura
Poziom: 100
Skille: -1
Hegemmon ma numer GG 3030954
Domyślny

Książka nawet ciekawa. Fikcja bardzo zmyślnie wymieszana z prawdą, przez co można się trochę pogubić, jednak książka według mnie ma trochę słabąakcję a czytelnik podróżuje tak utartymi szlakami, że właściwie można je nazywać autostradami międzynarodowymi. Podobnie jak w "Cyfrowej Twierdzy", od razu było wiadomo, kogo pocałuje na koniec główny bohater. Kilka wątków było zaskakujących, fakt, ale to trochę za mało.
Jeśli chodzi o wątki katolickie, cóż, brzmią sensownie, ale jak to się mówi... "książka nie naruszyła mojego pierwiastka wiary" (analogia do słów Benedykta XVI, choć on użył ich w innej formie i akurat nie do tej książki). Chyba każdy wie, że każda wiara opiera się też i na elementach fikcyjnych, ale takie są jej uroki , z tym, że ja nie mam zamiaru zmieniać swojej wiary tylko dlatego, że Brown napisał inną wersję historii, opierając się na fikcji innych osób ("Święty gral, Święta Krew"), które nawiasem mówiąc, mają zamiar oskarżyć Browna o plagiat (ciekawe czemu dopiero teraz ). Przykłądem takiej "fikcji" jest biblijny obraz stworzenia świata. W średniowieczu, kiedy ktoś powiedział, że to brednie, to miał okazję zaznajomić się z zapachem prażonego, ludzkiego mięsa oraz dowiedzieć się , jak to jest, kiedy każdy nerw twojego ciała wysyła do muzgu maila o treści "AŁA!!!111razrazraz". Teraz wszyscy mówią o symbolice nie tylko biblijnego obrazu stworzenia świata, ale i wielu innych fragmentach naszego największego światowego bestsellera. Wiara nie jest już taka sama, ona dopasowywuje się do wierzących. Według mnie w wierze nie chodzi o to aby nie jeść mięsa w piątek, co niedziela rzucać groszem na tace, spowiadać się regularnie, et cetera, et cetera. To są symbole wiary, które człowiek sam sobie narzucił, tylko nie jest mi do końca wiadome... po co . Wiara, to wiara w główne dogmaty i ich pozytywne akceptowanie.

EDIT:
ekh, zapomniałe, czekam na drugą część Kodu... ciekawe co to będzie . No i ciekawe jak im wyjdize film. engline gierki, która ma wyjść w okolicach premiery filmu robi wrażenie. Ciekawe jak będą się prezentować koszulki, kubki, czapki, pieluchy i wszystko inne z logiem "The Da Vinci Code"...

I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers.
And you will know my name is the LAW
when I lay my vengence upon thee!

Ostatnio edytowany przez Hegemmon - 13-03-2006 o 11:28.
Hegemmon jest offline   Odpowiedz z Cytatem