Zgadzam sie z przedmowcami co do wprowadzenia lodowych trolli i swamp trolli w odpowiednich sceneriach. Mogly by tez wystapc gdzies larvy (pewnie na stronie dla pacc tak jak ma to miejsce na mainie) lwy, skunksy

tak zeby nowi ludzie widzieli ze na mainie czeka ich ciekawa przygoda. Bo znam duzo ludzi ktorzy konczyli zabawe z tibia juz na samym poczatku, no bo nikt mi nei powie ze rook swoim pieknem dorownuje niektorym miastom z maina (np Port Hope moje ulubione)
Co do innych potworow to tu podchodzil bym do tego ostroznie. Dwarfy czemu nie, gdzies gleboko ukryte ale juz soldier, hmmm mysle ze to przesada. Nie chodzi tu o to ze jest ciezkim przeciwnikiem (bo przy odpowiedniej ekipie dalo by sie go spokojnie ubic), ale za dobry loot zstawia i to za czesto. Dwarven shieldy! Battle axe!! Soldier helmet!!! axe ringi!! no i kusze + bolty!! to by jzu byla przesada. To ma byc Rookgaard miasto newbe, a rooksteyer z takim eq tu na rooku bedzie jak czolg dla wiekszosci potworow.
Tu chodzi o potwory wymagajace, ale tez takie ktore zostaiaja w miare slaby loot, taki ktory nie zachwieje ekonomia rooka. Amazonka jest tego dobrym przykladem.
"Gdzies w glebi podziemi okrutne gobliny zchwytaly piekna amazonke. Dreczyly ja, karmily zgnilym serem az w koncu biedna zbzikowala! Podobno zabila czesc swoich agresorow i blaka sie teraz po podziemiach atakujac kazdego kto sie za bardzo zblizy

"
Amazonka bedzie godnym przeciwnikiem nawet doswiadczonego rookstayera, a to co z niej wypada nie zachwieje "poziomem" rooka, jednak rooksteyer znajdze cos dla czego bedzie chcial walczyc z amazonka: brown bred i rubin

Moim zdanie mwlasnie takie potwory moglyby sie pojawic na rooku. Ale w malych ilosciach, bo w koncu to ma byc tylko poczatek do prawdziwej gry.