Jak widomo w ówczesnym świecie nikt się nie odważył wypowiadać imion potężnych istot (imię było niemalże świętośćią). Dlatego właśnie żydzi nigdy nie pisali i nie wymawiali słowa יהוה (Jhwh) tylko zastępowali ja różnymi zamiennikami, np. Adonai.
W aokalipsie przytoczona zostaje liczba imienia, czyli coś co miało powstać na bazie imienia.
Więc to na pewno nie jest prawdą:
Cytuj:
Inni twierdzą, że będzie to sześcioliterowe imię, sześcioliterowe nazwisko i sześcioliterowe cośtamjeszcze
|
Rózni ludzie w różnych czasach starali się zgadnąć jak ta liczba została wyliczona i w ten sopsób mamy wiele różnych sposobów.
Według jednego z nich słowu
computer odpowiada liczb 666.
Ja osobiście znam taki sposób:
Wszystkie litery imienia, które się da, traktujemy jako liczby rzymskie, pozostałe pomijamy. Suma tych liczb jest liczbą imienia.
Cytuj:
A co do Biblii to samo: wybacz, ale takie wyrzucanie samogłosek, branie co trzecią literę [..]
|
Może i branie co trzecią lietre nie ma zbyt dużego sensu, ale wyrzucanie samogłosek jak najbardziej!
Biblia została oryginalnie napisana w języku hebrajskim. Alfabet hebrajski był zawsze alfabetem
spółgłoskowym.
Samogłoski były w ogole pomijane (Stąd dotych czas niektórzy się spierają czy יהוה powinno się czytać jako Jahwe czy Jehowa). Dopiero później dla wygody zaczęto dodawać oznaczenia samogłosek.
Cytuj:
Koniec Świata - kiedy nastąpi?
|
Nie wiem, ale wiem, że napewno nikt kto twierdzi że wie nie mówi prawdy...