Cytuj:
Oryginalnie napisane przez $corcerer
Matura to bzdura! =]
Teraz następna fala maturzystów w miarę przygotowana, bo jak nam przysolili matematykę, toooo....
No, każdy wie jaki był płacz i zgrzytanie zębów :>
@up
Maturę podst z fizyki napisałem bodajże w połowie przewidzianego czasu, z polskiego wyszedłem po godzinie. Trzask-prask, 70%, kthxbye, a nie ślęczeć cały dzień nad jednym... ble, zanudziłbym się.
|
Czyli jesteś niezły

ale ja jednak wolałem starą. Pracuje w szkole (nie nauczyciel w pracowni komputerowej siedzę) widać wielkie różnice. Starą maturę oblewało góra 2-3 osoby w naszej szkole (serio) nową zdało około 50 % jest różnica. Nie sądzę że tylko o ściąganie tutaj chodzi. Weśmy chociażby polak wypracowanie się piszę pod nauczyciela i tyle np: miałem 3 panie z polaka 1 kochała cytaty po prostu praca musiała mieć conajmniej 3 żeby dostać 4 (bez cytatu max 2+,3-) i tyle oczywiście musiała być na temat itd ale bez cytatów nie przejdzie. 2 miała bzika na punkcie lektur musiały być w pracy conajmniej 3 lektóry zawarte inaczej praca nie miała oparcia merytorycznego

. 3 nie lubiała cytatów uważała że to podchodzi pod plagiat i wolała czytać własne twierdzenia ucznia niż wykute słowa. Nowa matura kto wie który nauczyciel będzie sprawdzał twoją pracę i z kąd on wogóle jest

(niby zapobiega machlojkom ale...) Podobnie jest z poziomem nauczania w szkołach z całą pewnością poziom w warszawskim ogólniaku w porównaniu z jakąś szkołą z prowincji jest o wiele wyższy ale niestety musi być równość i wszyscy piszą to samo i tak samo są oceniani

Jest jeszcze kilka powodów ale spadam na autobus bo się spóźnię