Zobacz pojedynczy post
stary 03-04-2006, 14:33   #8
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sozemego
A czy czuje sie wolny ? W miare, nikt nie do niczego nie zmusza, ale nie jest tez tak, ze moge robic wszystko co mi sie podoba.
Ale mi juz nawet nie chodzi o ogolno spisane prawa, tylko o to co w srodku. I co oznacza "w miare"? Postawilem zamkniete pytanie: TAK albo NIE Jestes albo wolny albo nie - nie ma posrednich wartosci. Przynajmniej wg mnie.

Cytuj:
nikt nie do niczego nie zmusza
Nie? A szkola? Masz OBOWIAZEK chodzic do niej dopuki nie ukonczysz 18 roku zycia. Nie mozesz zadecydowac o tym, ze nie chcesz, a juz przeciez jest pomysl, zeby za wagary uczniow placili rodzice - wiec o mozliwosci edukacji decyduje ktos za Ciebie.

A co z powiedzeniem "moja wolnosc konczy sie tam, gdzie zaczyna sie wolnosc drugiego czlowieka"? Czyli tak naprawde GDZIE? To sztywna bariera czy czysto umowna granica pomiedzy dwojgiem badz wiecej osob? Jezeli umowna - wiec moge ja zlamac. Jezeli ja zlamie ograniczam wolnosc drugiej osoby. Swiadomie badz nie.

Kiedy ktos ogranicza moja wolnosc? I czy wogole mozliwy jest jakikolwiek kontakt z drugim czlowiekiem bez ograniczenia calkowitej wolnosci?

Juz nie mowiac o zwiazkach - tutaj to juz calkowita pulapka emnocjonalna

@down:
Cytuj:
Wolność oznacza brak przymusu, sytuację w której możemy dokonywać wyborów spośród wszystkich dostępnych opcji.
Czy jestes pewny Kele, ze mozesz dokonac wyboru sposrod wszystkich dostepnych opcji? Czy jestes pewien, ze mozesz zrezygnowac teraz ze szkoly? Czy jestes pewien, ze mozesz sie wyprowadzic z domu mimo twojego mlodegop wieku?

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 03-04-2006 o 14:46.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem