Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sozemego
A czy czuje sie wolny ? W miare, nikt nie do niczego nie zmusza, ale nie jest tez tak, ze moge robic wszystko co mi sie podoba.
|
Ale mi juz nawet nie chodzi o ogolno spisane prawa, tylko o to co w srodku. I co oznacza "w miare"? Postawilem zamkniete pytanie: TAK albo NIE

Jestes albo wolny albo nie - nie ma posrednich wartosci. Przynajmniej wg mnie.
Cytuj:
nikt nie do niczego nie zmusza
|
Nie? A szkola? Masz OBOWIAZEK chodzic do niej dopuki nie ukonczysz 18 roku zycia. Nie mozesz zadecydowac o tym, ze nie chcesz, a juz przeciez jest pomysl, zeby za wagary uczniow placili rodzice - wiec o mozliwosci edukacji decyduje ktos za Ciebie.
A co z powiedzeniem "moja wolnosc konczy sie tam, gdzie zaczyna sie wolnosc drugiego czlowieka"? Czyli tak naprawde GDZIE? To sztywna bariera czy czysto umowna granica pomiedzy dwojgiem badz wiecej osob? Jezeli umowna - wiec moge ja zlamac. Jezeli ja zlamie ograniczam wolnosc drugiej osoby. Swiadomie badz nie.
Kiedy ktos ogranicza moja wolnosc? I czy wogole mozliwy jest jakikolwiek kontakt z drugim czlowiekiem bez ograniczenia calkowitej wolnosci?
Juz nie mowiac o zwiazkach - tutaj to juz calkowita pulapka emnocjonalna
@down:
Cytuj:
Wolność oznacza brak przymusu, sytuację w której możemy dokonywać wyborów spośród wszystkich dostępnych opcji.
|
Czy jestes pewny Kele, ze mozesz dokonac wyboru sposrod wszystkich dostepnych opcji? Czy jestes pewien, ze mozesz zrezygnowac teraz ze szkoly? Czy jestes pewien, ze mozesz sie wyprowadzic z domu mimo twojego mlodegop wieku?