Zobacz pojedynczy post
stary 05-04-2006, 18:47   #47
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Jakich pierwszych? O czym mówi ten paradoks?
Jezeli cofnę się w czasie i zabije mojego dziadka zanim pocznie mojego ojca, to bedzie oznaczało że ja nie mogłem się narodzić, więc nie mogłem się cofnąć w czasie i zabić dziadka... itd...

Ja nie wieżę w nic. Przewertowałem biblię kilka dobrych razy i stwierdziłem że zawiera zbyt wiele sprzeczności. Poza tym, dlaczego wyznawcy wszystkich religii uważają, ze to akurat ich religia i ich bóg jest tym prawdziwym? Jest na świecie tyle religi, że szansa na trafienie jest bardzo mała. Wiara w to, że wasza religia mowi prawdę jest równoznaczna ze stwierdzeniem że inni się mylą, a czy to nie jest pycha??

Po co jest religia?? No cóż, człowiek potrzebuje kręgosłupa moralnego, sumienia, które podpowie mu co jest dobre, a co nie. Różnorodność religii na świecie to tylko przykład na wiele interpretacji tego co jest dobre a co nie. Potrzeba również kogoś, kto będzie karał złych i wynagradzał dobrych (boga/bogów), bo inaczej nikt by sumienia nie słuchał. Na takiej oto prostej zasadzie działa religia... wynalazek ludzki, dzięki któremu ludzka rasa jeszcze się sama nie zniszczyła.