Zobacz pojedynczy post
stary 13-04-2006, 14:18   #13
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Pozwole sopbie wtracic kilka groszy.

Niedawno mialem przyjemnosc uczestniczenia w szkoleniu/seminarium dotyczacym komunikacji miedzyludzkiej i szeroko pojetej perswazji. Padlo tam kilka ciekawych stwierdzen o ktorych tutaj wspomne.

W pewnym momecie rozmowa zeszla na uzaleznienia: nie tylko fajki i alkochol, ale takze nadmierne jedzenie, uzaleznienie od adrenaliny itp, itd.

Prowadzacy powiedzial cos co juz od dawna wiedzialem, ale moze wy tego nie wiecie: u podstawy kazdego ludzkiego zachowania lezy pozytywna intencja. O co chodzi? A np o to, ze zapalajac fajke chcemy sie uspokoic (pozytywna intencja) badz pozbyc sie stresu (tez pozytywna intencje).

Jak wiec przestac palic? bardzo prosto: wystarczy zidentyfikowac wlasna pozytywna intencje ktory zaspokajamy poprzez zapalenie fajki. Kiedy juz ja znajdziemy musimy doszukac sie czegos co pozwoli nam ja kontrolowac (oczywiscie zamiast fajek). Niby proste... palacym proponuje zastosowac sie

edit: na potwierdzenie tego, ze koles mial racje powiem tylko, ze wyleczyl mnie z masakrycznego leku wysokosci w ciagu... 4.5 minuty...

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem