Zobacz pojedynczy post
stary 24-04-2006, 21:25   #39
Nikast Shynix
Użytkownik Forum

Nikast Shynix's Avatar

Data dołączenia: 01 01 2006
Lokacja: Płock

Stan: Na Emeryturze
Adres Jabbera do Nikast Shynix
Domyślny

Główne zastrzeżenia moje, poza wcześniej wymienionymi (jedno uzupełnione):

- Co do sobotniego przedpołudnia. Wyobraź sobie taką sytuację. W tygodniu rodzice bardzo ciężko pracują i śpią zazwyczaj długo (do 11-12 rano). Przyjaciele też zazwyczaj śpią dłużej, bo tak lubią. Więc rozmowa z kimś odpada. Na dworze pada deszcz, jest zimno. Krótko mówiąc pogoda na grani w piłkę czy spacer nie jest odpowiednia. Pozostaje siedzenie w domu. Więc zostają nam takie opcje: pograć na komputerze, pooglądać telewizję, poczytać książkę/czasopismo, odrobić lekcje, zająć się czymś bardziej twórczym, np. pisanie książki czy poezji lub układanie słów do nowej piosenki szkolnego zespołu. Ktoś ma odrobione już wszystkie lekcje, odrabianie lekcji odpada. Ktoś nie umie pisać wierszy/opowiadań/książek i tekstów piosenek i/lub nie ma zespołu, więc nie ma komu ich pisać. Pozostaje czytanie książek, granie na komputerze i oglądanie telewizji. Ktoś ma, np. Cyfrę+ i mu podczas deszczu telewizja nie odbiera, nie mówiąc już o tym, że telewizja też uzależnia. Pozostają książki i komputer. Wątpię, żeby ktoś wytrzymał te 5-6 godzin tylko czytając ksiązki. Ale jeżeli już gra na komputerze, to przecież może pograć w coś innego niż tibia. No tak. Ale skoro w inne gry może, to dlaczego nie może w tibię?

- Co do dwóch pytań: Jedno potępia myślenie podczas grania o tym co się będzie robić w tibii, drugie potępia myślenie o tibii wogóle wtedy, kiedy się w nią nie gra. Więc i tak i tak wychodzi na to, że dostanie punkty.

- Co do wieku: Starsi niekoniecznie mają mniejsze szanse na uzależnienie. Czytałem kiedyś artykuł o 42-letniej kobiecie, która uzależniła się od komputera, zaniedbała dzieci, mąż ją zostawił (oczywiście z powodu nałogu). Było tam też kilka innych przykłądów historii. A to była tylko kropla w morzu uzależnień dorosłych.

Nikast Shynix jest offline   Odpowiedz z Cytatem