Engine? To do gier w PHP trzeba mieć engine?

(myślałem że jak napisze pare podstawowych funkcji do gry [obsługa bazy danych, skillowanie], a potem wpisze pare tysiecy linijek kodu [PHP i HTML] to już będzie działać, a Ty tu nagle, że engine potrzebuje... kurcze

)
Server? Hmmmm... puki co będe hostował albo w domu (2ghz, 512 ram - może 24/doba stać bez żadnych obciążeń które by zwalniały server) albo na wykupionym koncie 500mb jeśli ustawienia serwera pozwolą na korzystanie z wszystkich [potrzebnym mi] opcji PHP. Co do transferu to znalazłem już rozwiązanie - zanim zagrasz to sciągasz *****'a i wypakowujesz gdzie chcesz. Potem po rejestracji w ustawieniach gry wpisujesz adres katalogu np. "C:\gry\nieznananazwagry", a serwer będzie generował strone z grafikami o adresie "twoj_podany_katalog\IDgrafiki.PNG". Dzięki temu transfer 1 strony ograniczy sie do 1-5 KB.
Jak mam wytłumaczyć ułomom którzy się tutaj czasem trafiają że gra będzie na stronie? Napisałem że będzie czymś w podobie Bite*ight lub Ogame, bo większość osób zna te gry i wie jak wyglądają :>
Po tym tekście z "engine" to wynika że Ty chyba też niezrozumiałeś. Gra potrzebuje tylko:
1.Serwer WWW (z 10mb max + bazy danych 10-100kb na użytkownika)
2.Serwer WWW z PHP (jak większość oferowanych teraz w cenie 50zł/rok)
Mam już gotowy (w pełni działający) cały kod logowania (od strony PHP - nie layout'a) który za każdym przejściem do kolejnej strony będzie sprawdzał poprawność loginu przesyłając w linkach dane >nazwa użytkownika< i >sekretny kod< jak go sobie nazwałem. Kod będzie sie zmieniał po każdym zalogowaniu się >nazwą użytkownika< i >hasłem< (także po wylogowaniu się), ale dalej będzie przekazywana tylko >nazwa użytkownika< i >sekretny kod< (dane te będą na widoku :/ - lub w pliku cookies [kiedyś

]). Dzięki czemu nawet grając w szkole kolega który podpatrzy twoje dane nie będzie mógł z nich korzystać, bo po kliknięciu "Wyloguj" >sekretny kod< się zmieni.
To narazie tyle z osiągnieć dnia. Jakbym więcej myślał, a mniej na OF siedział to by szybciej szło
Patrzyłem w FireWorks ile zajmuje 1 plik .PNG 200x200 - 60-90 KB, więc 11 takich to już 1MB :/
Prosiłbym, więc żeby osoby tworzące grafiki (jeśli takie będą) tworzyły i przysyłały swoje cuda w 200x200 i 100x100, bo obie będe wykorzystywał w grze.
Potem dopisze jeszcze... musze lecieć :/