Zobacz pojedynczy post
stary 17-05-2006, 19:43   #33
Tiligus
Użytkownik Forum

Tiligus's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2004

Domyślny

Cytuj:
Ten zbiór traktuje o prawach które nie zostały opisane w regulaminie Tibi, ale każdy gracz pownien je znać i przestrzegać. Zamieszczę tu także pare porad.
"...ale nie rozumiem co to ma do Wewnętrznych Praw Tibii ?"

Cytuj:
Ten punkt może sie odnosić tylko do tego czasu, gdy gra mało graczy i wiele spawnów jest wolnych. Jeśli server jest przepełniony i nie ma gdzie expić to trzeba się komuśwbić na spawna, albo na jakąś jego część lub ograniczyć mu czas expienia. Przykładowo idziesz sobie na guardy a tam pełno ludzu, pytasz sie uprzejmie kiedy kończą, a w odpowiedzi słyszysz 9h. Co w tedy robisz? Wyłączasz gre? Idziesz postać pod depo? czy poexpić na trollach?
Teren Tibijski nie jest niczyją własnością i nikt nie powinien sobie roszczyć prawa zajmowania go przez dłuższy czas i nie dopuszczania innych graczy.
Sytuacja taka często pojawia sie na nowych serverach gdzie dominująca gildia robi monopol na jakiś teren np PoH.
Tak zgodzę się z Tobą, że jednym z problemów Tibijskich są przepełnione miejscówki. Niestety są TO WEWNĘTRZNE PRAWA i sam wiesz że ten system w Tibii dalej funkcjonuje. Chcesz to wbij się komuś na spawna i expuj z nim, lecz huntujący sam wyegzekwuje swoje prawa. To że świat jest niesprawiedliwy nie znaczy że ten punkt nie należy do tych praw ^^. Sam widzisz Twoje założenie że teren Tibijski nie jest niczyją własnością, może wprowadzić newbie w błąd i nieświadomie padnie przez jego niewiedze. Ten punkt zostaje... jedziemy dalej

Cytuj:
Jeżeli blokują ci droge to czemu nie? Oczywiście z umiarem; nikt nie będzie kogoś przesówał jak sobie stoi przed swoim domkiem. Co innego PZ (co umieściłeś w prawach) i drogi.
Tak... ludzie często piszą "please move" albo "can you pass me?" . Ponieważ takie przesunięcie często odbierane jest jako brak szacunku do drugiego gracza. Dobra ale ten punkt też ma dużo odniesień typu: stoisz pod DP, gosciu wpada i Cię przesuwa w prawo i lewo. Cóż teoretycznie krzywda Ci się nie dzieje, ale jeżeli moim zdaniem level jest godny zabicia (czyt. 35+) to po ostrzeżeniu pada. Przesuwanie tak czy siak jest ryzykowne, i wole przed tym ostrzec.
Btw, Jak się gdzieś śpiesze, to po drodze czasem przesuwam graczy (np. w Venore) bo lvl mi na to pozwala, i wiem że dużo mi nie zrobią. Oczywiście to co ja robię a prawa to co innego.

Cytuj:
Mógłbym jeszcze tu kilka wpisać, ale ja naprawde nie chcę cie ostro krytykować, pisze tylko, że wiele z tych "praw" jest nie słusznych,
Krytykuj, chętnie dowiem się co o poszczególnych punktach myślisz. Nie robisz tego za pomocą bluzgów ,ani wyzwisk to pisz.