Po długiej przerwie na forum - powracam z tematem: Kim lepiej lepiej grać na nowym świecie - Paladin czy Sorcerer?
Ostatnio zakupiłem sobie PACC i czekam z nadzieją na nowy świat, na którym mam nadzieję być jednym z lepszych graczy (zapewne tutaj większość z was wyzwie mnie od nooba, ale ja już gram w tibię od ponad 4 lat, kiedy jeszcze prawie nikt w Polsce o tym nie słyszał).
No... wracając do mojego pytania... Poprostu nurtuje mnie kim grać... Przemyślałem już dokładnie całą sprawę, ale nadal nie mogę się zdecydować, dlatego proszę o waszą pomoc.
Oto trochę pros & cons, jakie udało mi się wysnuć na temat obu profesji na nowych światach:
Paladin - Może zacznę od minusów, gdyż gra Paladynem na niskich lvlach i w dodatku na nowym świecie jest trudna: po pierwsze - skillowanie. Brak kasy na multum spearów oraz fakt, że znikają i brak wysokolvlowych sorcererów, którzy mogli by postawić monka lub knighta chętnego do treningu z palkiem.
Teraz pora na plusy Palka: Jak już ma wyższy lvl, i to w dodatku z PACC-em, i jak posiada już całkiem niezłe skille, to staje się jedną z pierwszych profesji zdolnych do (opłacalnego) solowania stworków takich jak: dragi, gsy... itd... Niewątpliwie - jest to wielkim plusem (szczególnie na nowym świecie), gdyż moża się szybko dorobić na znalezionym loocie. Kolejnym plusem Palka jest napewno jego siła w walce z innymi profesjami. Staje się bardzo przydatny w wojnach decydujących o podzieleniu wpływów na nowym świecie.
Sorcerer - W tym przypadku zacznę od plusów... Sorc nie musi trenować, po wyjściu na maina może bardzo szybko expić (do około 30-40 lvla - dużo szybciej niż inne profesje). Możliwość używania różdżki (bardzo przydatna na nowym świecie), gdzie nie ma jeszcze dobrego eq, a jak jest - to bardzo drogi.
Pora na minusy :/. Huntowanie mocniejszych stworków bez blokera, jest niemożliwe, bądź bardzo nieopłacalne. Sorc dość łatwo ginie w wojnach. Sorc nie może samodzielnie expić na lepszych stworkach niż dwarfy guardy (i to i tak na wysokim lvl-u). Przepraszam... może walczyć summonami na Dragonach, ale wtedy przepada część expa, no i trzeba leczyć summony, bądź stawiać nowe, co wymaga trochę manki, a co za tym idzie dość dużego lvl-a. Kolejny minus to to, że do dobrej gry, Sorc potrzebuje dużo czarów, które trochę kosztują
Ja jestem za Paladynem, gdyż PACC daje mu bardzo dużo, ale proszę was o wasze, pomocne dla mnie opinie. Inaczej nie pisałbym tego pytania.. mini-poradnika.