Zobacz pojedynczy post
stary 20-05-2006, 12:32   #11
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2005

Domyślny

@up
właśnie.. niech nie uczy was robić więcej byków? o to chodzi? bo z polską pisownią 98% Polaków mieszkających w Polsce na tym forum sobie nie radzi

@kruszek
problem w tym - że ktoś zrobi jednego orta, a inni robią kilkanaście i po kilka w jednym wyrazie, który już nawet nie wygląda jak polskie słowo
a osoby, które zazwyczaj innych poprawią w sprawie ortografii są brane pod wielką lupę byle by wyszukać i nich największą wpadę i potem palcem im wytknąć 'ktoś kto TAK robi to niech się nawet nie udziela' - to jest tak zwana zasada 'drzazgę w cudzym oku a belki we własnym nie widzieć'

@Tychanowicz
są błędy mniejsze i większe, w zależności jak pospolity jest to wyraz, czy się odmienia banalnie i czy jego pisownia jest prosta, czy też może się z czymś innym kojarzyć
tak jak osobnik przed tobą napisał 'mój' przez 'u' - jak dla mnie małym błędem to nie jest

@topic
tematów takich już było sporo, więc raczej nic nowego nie wniosło to
a ci którzy robili byki, nadal je robią i za pewne będą je robić, gdyż do wielu nie dociera, że z tym się walczy a papierek niczego nie usprawiedliwia, gdyż ktoś, kto naprawdę na niego zasługuje zna wszystkie chyba regułki na pamięć i robi wszystko, by poprawić swoje nieświadomie napisane błędy, przeglądając tekst kilka razy i sumiennie
a ortografia to zazwyczaj u młodego pokolenia robienie rzeczy na 'odwal się' po prostu

d.Taube
out of the darkness into the light.

she lost somewhere her time..
get me known if You find it for me XD
mam obiekcję przez opowiadaniami, gdyż zaglądając w jedno, zostanę zawalona dziesięcioma kolejnymi.. czasem jednak człowiek ulegnie, a to źle wpłynie na stan gg oraz PW, lecz cóż począć..

Ostatnio edytowany przez Taube - 20-05-2006 o 12:34.
Taube jest offline   Odpowiedz z Cytatem