Sprowokowaliście mnie do napisania posta.
Ja wam wyjaśnię po co jest armor i jak działą z pomocą CIPÓW.
Na początek polecam lekturę "manuala"
www.tibia.com paragram 4.3.1 a) i b). Wszystko oczywiście w języku angielskim. Ale na to jes rada. Komu nie chce się tłumaczyć czytajcie dalej.
a) Wynik walki jest uzależniony od kilku czynników wliczając w to umiejętność obrony (shielding) i ataku (sword, axe itd.), sprzętu, trybu walki (o tym na końcu) i kilku innych czynników. Każdorazowo gdy atakujący uderza w broniącego się (player albo potwór), wartość jego ataku jest przeliczana i porównywana z wartością obrony przeciwnika. Jeśli wartość ataku przekracza wartość obrony to udało ci się zadać obrażenia. Gdy zachodzi odwrotna sytuacja cios jest blokowany przez tarczę. Jeśli trenujemy lepiej żeby poszło w tarczę

.
b) Gdy już doszło do sytuacji gdy my jesteśmy atakowani doznajemy obrażeń do akcji wchodzi ARMOR.
Np. mam na sobie chain armor(arm6), legion helmet(arm4)i leather boots(arm1) to cały ARMOR = 11.
1) Atakuje nas trol i zadaje 12 obrażeń. Armor redukuje obrażenia 12-11arm=1 obrażeń.
2) Atakuej nas trol i zadaje 10 obrażeń. Armor redukuje obrażenia 10-11arm=-1 obrażeń. Oczywiście z tego tytułu nie otrzymujemy +1hp

. W tym przypadku blokował ARMOR. Więc im lepszy ARMOR tym mniejsze obrażenia lub wogóle ich brak

) .
Są też tryby walki o czym wszyscy widzą ( full atack, balance atack, full defence).
1) full atack - dostajesz bonusa do ataku(sword,axe itd.) lecz zmniejsza się twoja obrona.
2) balance - po trochu do każdego

3) full defence - Dostajesz bonus do obrony (shielding) lecz zmniejsza się skuteczność ataku.
To by było na tyle. Mam nadzieje że rozwiałem wszelkie wątpliwości.