Zobacz pojedynczy post
stary 10-06-2006, 20:18   #53
Mithgar XX
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 01 2006

Stan: Aktywny gracz
Imię: Mithgar
Domyślny

@ Jarassimus
Widzę, że nie możesz doczekać się informacjii nt. blokowania potworków. Tak więc postaram się nieco pomóc.
Generalnie potworki blokujemy w jeden sposób. Załóżmy, że wybierzesz się (w niedalekiej, mam nadzieję) przyszłości z qmplem paladynem na dragona. Pierwszą informacją, którą musisz wiedzieć jest to, że musisz Zawsze stać między potworkiem, a postacią atakującą. Dzięki temu ryzyko, że owy biedny smoczek przerzuci się na shootera jest naprawdę niewielkie.
Kolejną ważną informacją dla każdego dobrego blokera jest znajomość, jak trzeba danego potworka bloczyć. W przypadku smoka zawsze stoimy po przekątnej do niego, na skos. Nigdy nie stawaj w jednej linii z dragonem. Dzięki temu unikniesz ataku falą ognia. Podobnie jest z wieloma innymi potworkami- po przekątnej stoimy do warlocków, demonów, behemotów, dragon lordów. Wyjątkiem jest Giant Spider- tu ustawienie jest dowolne.
Potworki poruszają się po skosie raczej rzadko, głownie wykonują ruchy góra/dół/lewo/prawo.
Pamiętaj, jako dobry bloker musisz koniecznie opanować sztukę szybkiego, umiejętnego uhania się, tj. używania run leczących. Bez tej, jakże cennej umiejętności, nie masz szans egzystować w świecie Tibii jako dobry bloker i rycerz
Z tego co na razie widzę, nie ineteresuje cię bloczenie ''elitarnych'' potworków. Tak więc, jeżeli chcesz blokować dwarfa guarda bądź scaraba pamiętaj o używaniu run i staniu między potworkiem, a shooterem.
Co do algorytmów chodzenia- tak, każdy potworek ma inny, zauważyłem że dragon często chce trzymać z tobą linię, dąży do tego za wszelką cenę. Algorytm chodzenia słabszych potworków raczej jest losowy, gdyż ustawienie ich do ciebie nic nie zmieni w skuteczności ich ataku.
Przy blokowaniu używaj tylko klawiatury, skup się raczej tylko na strzałkach. Myszkę trzymaj wolną, aby móc użyć runy uh w odpowiednim tempie.
Co do twoich skili- nie przejmuj się, niedlugo będą lepsze
Cieszę się, jeżeli pomogłem

Ostatnio edytowany przez Mithgar XX - 10-06-2006 o 20:45.
Mithgar XX jest offline   Odpowiedz z Cytatem