Witam. moze to nie noob ale jak dla mnie to powinno sie chociaz znac podstawy historii wlasnego kraju
Niedziela wieczór stoje pod depo, podchodzi rodak i pisze ze mam idiotyczny nick az mnie jemu zal. Odpisuje ze mnie sie podoba Krzys Husarz(mnie sie osobiscie podoba poniewaz swiadczy o pieknych dziejach naszego oreza i kraju).
Zagaduje do niego dalej pytam sie czy wie co wogule oznacza drugi człon. Odpowiada ze Husaria była lekka kawaleria (zgodze sie w poczatkowym okresie formowania) z idiotycznymi piórkami.
Odpowiadam ze ma polowe racji opowiadam troche o histori, dostaje odpowiedz ze sie nie znam poniewaz ciezka jazda jest wtedy kiedy kon takze jest opancerzony, a w sredniowieczu Husaria nie miala opancerzonych koni, a jezdzcy byli zestzreliwani nim dotarli do wroga.
Dla przypomnienia Czas formowania jazdy przypada na okolo 1500r-1700r
Koniec sredniowiecza datuje sie na 1496r odkrycie kontynentu nazwanego puzniej Ameryką przez Kolumba, lub zadziej zdobycie Konstantynopolu przez "Turków" 1453.