Filozoficznie: wiara.
Na początku tylko chciałem zaznaczyć, że jeżeli nie masz zamiaru wnieść czegoś do tego tematu, to nie pisz.
A więc wiara. W Boga (katolicyzm), Allaha (islam), czy też Szatana, lub jeszcze coś innego (religie Wschodu). Dlaczego je wyznajemy? A może jesteśmy w błędzie, i nic takiego (żadne byty wyższe) nie istnieją? Kto wie. dlatego zakładam ten temat. Żeby mnożna było poprowadzić jakąś ciekawą dyskusję na temat wiary, magii, grzechu itd...
Ja jestem chrześcijaninem. Nie, nie emerytowanym, wręcz przeciwnie. Jednakże mam..hmmm... powiedzmy że jestem w niepewności, głównie przez słuchanie muzyki. Pytanie: czy metal jest be? nie mówie tutaj o black metalu, bo wiadomo ze to inna dzialka, ale np o Iron Maiden. czy jeden utwór ("the number of the beast") jest w stanie zamienić zespół na satanistyczny juz na zawsze? Przecież takie utwory jak Sign of The Cross, the Aftermatch nie mogly by byc spiewane przez satanistow...
Podobna akcja jest z magią: istnieją przesłanki że ona istnieje. Kościół potwierdził to, jednakże uznał magię, jako rzecz w całości pochodzącą od szatana, tak więc użycie magii w dowolnym celu (nawet dobrym) jest według nauki kościoła grzechem. Ja w magii nie siedzę, aczkolwiek chciałbym również poruszyć ten temat.
A co Wy o tym myślicie?
|