oka, tak wiec jedziemy
@Tajniak:
nie odwracaj kota ogonem. Z mojego punktu widzenia magia to grzech. okej, ale dlaczego każdy grzech ma być magią? to jak z kwadratem i prostokątem: każdy kwadrat jest prostokątem, ale nie każdy prostokąt to kwadrat (każda magia to grzech, a nie każdy grzech to magia).
Tak samo z eliksirem. czy wszystko co pijesz to eliksir? czy woda jest eliksirem? czy herbata to eliksir ? Zauważ też że woda święcona nie jest mieszanką. jest to zwykła woda nad którą zostało odmówione błogosławieństwo, i w tym momencie WIERZYMY, że woda została uświęcona mocą Boga, a niczyją inną. Stało się tak ponieważ prosiliśmy, i tylko dla tego. Nie używaliśmy nadnaturalnych mocy, tylko prośby. Także nie wszystkie zjawiska paranormalne sa magią (UFO na przykład). Natomiast Jezus również nie używał magii, ale prosił swojego Ojca, o dokonanie cudu (na przykład uzdrowienia)
@]v[ichal
>>Na temat magi to z tego co sie orientuje kosciół sam nie wie co myśli.
>>Słyszałem o tym ze jakiś ksiądz spalił książki o Harrym Potterze , ze względu na to że treść książki jest o magi.
Owszem, jednakże jest to własne widzimisię tegoż kapłana. Jeżeli mówię Kościół, to mam na myśli przede wszystkim jego głowę, czyli że tak się brzytko wyrażę "szefostwo", czyli Papieża i Sobór. nie będę mówił o pojedynczych osobach, bo jak wiadomo każdy ma wolną wolę, i może robić wszystko., co nie znaczy, że wszystko jest dobre. Trzeba być zawsze pośrodku, bo przegięcia w każdą stronę są okazem maniactwa/idiotyzmu...
I nie myl Magii dla dzieci (czegoś fajnego) z kultem, _uprawianiem_ magii, okultyzmem itd....
Co do tego, że Jezus użytwał magii:
Jezus (przynajmniej dla mnie) jest Bogiem Jedynym w Trójcy świętej. Jeżeli byśmy mieli wziąść wszystko naukowo, to sądzę, że Bóg jest jakby istotą, która istnieje na większej ilości planów (wymiarów) tak więc na przykład dla Jezusa wyleczenie/wskrzeszenie kogoś mogło być taką błachostką, jak dla nas rozdarcie kartki papieru (zamienienie jednego świata dwuwymiarowego w dwa mniejsze. Pozatym zauważcie, że Jezus zmartwychwstał, czyli sam wskrzesił siebie. Jak mógłby to zrobić za pomocą magii, skoro nie żył ?
|