Zobacz pojedynczy post
stary 24-06-2006, 10:13   #1
Gallar
Zbanowany

Data dołączenia: 26 11 2005

Gallar ma numer GG 4524829 Gallar ma login Tlenu gallstayer@o2.pl Adres Jabbera do Gallar Send a message via Skype™ to Gallar
Domyślny Zmniejszenie uzycia procesora

Jak w temacie, czy takie coś jest wogóle mozliwe?
Ostatnimi czasy w tibie nie grałem, dziś rano odpaliłem iii... no i sie problemy zaczęły, po około 30minutach gry w całym domu zaczełu jechać spalenizną - odpaliłem program do mierzenia temperatury na procesorze, i w zasadzie to nic dziwnego ze zapach nieprzyjemny był.
OSIEMDZIESIĄT CZTERY STOPNIE CELCJUSZA.
Co najlepsze, w BIOSie mam ustawioną krytyczną temperature na 60 stopni.
Co to moze znaczyć?
a) bios się sypie
b) skok temperatury był tak szybki, że bios nawet nie zdąrzył zareagować...

Obecnie, po odczekaniu godziny, gdy temperatura spadła do ~35 stopni, ponownie właczyłem komputer.
Uzywanie przeglądarki + gg +irc'a + xmplay'a nie zrobiło zbyt dużo.
Temperatura nieznacznie wzrastała powyżej 38stopni.
Właczyłem tibie - zuzycie procesora - 100%.
Zmniejszyłem frameset do dziesięciu, zuzycie zmniejszyło się do ok 50%..
Zacząlem grać, pograłem z 10minut.
Efekt?
52 stopnie celcjusza, czyli wg. programu SpeedFan, temperatura dosyć nieprzyjemna.
Teraz, kiedy pisze tego posta - a nie gram, temperatura sobie spokojnie spada <juz jest 49/50 stopni, tibie wyłączyłem z dwie minuty temu..>

Jakies pomysły, co z tym zrobić?
Jak zmniejszyć uzycie procesora?
Moje chłodzenie po prostu nie wyrabia, oczywiście istnieje możliwość wymiany - ale najpierw, chcę Was spytać - czy nie istnieje żadna inna możliwość, obniżenia temperatury? (czyli zuzycia procesora, bo to przez to temperatura wzrasta;s)
Gallar jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.