oki mam mniej więcej to samo więc powiem wam tak Tibia grzeje procka jak nie wierzycie to ściągnijcie "GIGABYTE Utilyty Menager" --> włazicie w "Easy Tune4" i tam bedzie zakładka z temp procka. Do 60C jest wporzo powyrzej to już grozi zjaraniem procka (u mnie jak gram w tibie skacze temperatyua nawet do 70C+)... rozwiązanie kupić lepszy wentyl a najlepiej zamontować chłodzenie cieczą (z 2000zł chyba kosztuje, ale nie jestem pewien bo dawno nie sprawdzałem).
!!
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pablo_30
Znam sposób, by spowodować by Tibia nie zawieszała komputera, ani nadmiernie go nie wykorzystywała. Opiszę wszystko w punktach poniżej:
1. Włączając Tibię wchodzisz do zakładki "Options".

2. Dalej idziemy do zakładki "Graphics".

3. Przechodzimy do zakładki "Advanced".

4. Jak widzimy w części "Framerate limit" (Ilość wyświetlanych klatek na sekundę) ustawiona jest wartość "max". Właśnie ta opcja wyciska ostatnie poty z komputera. Przesuwamy więc suwak w lewo dla zmniejszenia tego limitu.

5. Za optymalną wartość dla mojego komputera uznałem 50 klatek na sekundę (można ustawić więcej lub mniej, w zależności od tego jaki ma się komputer.

6. Na koniec w menedżerze zadań Windows można sprawdzić zużycie procesora.
Myślę, że moja pomoc się przydała... 
|
na dłuższą mete to się nie sprawdza mi zmniejsza temperature o max. 2C, więc efektywniejsze jest zdjęcie klapy od obudowy ;p