Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
Konkordat reguluje mozliwosc nauczania religii ( w szkolach i przedszkolach ), z tym ze zwiazki wyznaniowe maja zapewnic kadre i pomieszczenia ( krotko mowiac katechetow i sale katechetyczne ), imho wykorzystywanie do tego celu pomieszczen panstwowych i pensji nauczycielskich to nie jest dokladnie to co jest zapisane w konkordacie (_chyba_ ze wprowadzono jakis aneks o ktorym nie wiem ). Dyskutowac na ten temat nie ma sensu, bo nie to jest przedmiotem topicu.
|
Ma sens, dlatego, ze wprowadzasz ludzi w blad. Jak juz zaczeles tenat i upierasz sie przy nieprawdziwej informacji ja ci pokaze tekst mowiacy o lekcjach religi wlasnie:
Art. 12 pkt 1. konkordatu mowi:
Cytuj:
Uznając prawo rodziców do religijnego wychowania dzieci oraz zasadę tolerancji, Państwo gwarantuje, że szkoły publiczne podstawowe i ponadpodstawowe oraz przedszkola, prowadzone przez organy administracji państwowej i samorządowej, organizują zgodnie z wolą zainteresowanych naukę religii w ramach planu zajęć szkolnych i przedszkolnych.
|
Jak widac na podstwie tego artykulu zorganizowanie lekcji religii nalezy do kompetencji szkoly a nie kosciola. I to szkola ma zapewnic kadre (ktora wybiera kosciol), sale i wynagrodzenie, nie inaczej.