Razem z autorem topiku postanowiliśmy go wskrzesić wspólnymi silami. Jednak nie ukrywam ze licze na użytkowników forum którzy wspomogą nas aby napisać pełny F.A.Q. tego działu oraz głównych problemów newbie. Z wasza pomocą na pewno uda się zmniejszyć ilość bezsensownego spamu na tym forum.
Prośba do modów żeby nie zamykali/kasowali topiku (chyba ze zamieni się w kolejny temat do nabijania postów).
Ja zaczynam =]
Moje poprawki do F.A.Q.
Jak atakować potwory ??
Chcąc zaatakować potwora klikamy na niego prawym przyciskiem myszki(następnie attack) lub w panelu po prawej stronie (lewym przyciskiem myszki) tak aby potwor którego chcemy bić znajdował się w czerwonej kwadratowej obwódce. NIE klikamy potwora za każdym razem gdy go uderzymy. Raz zaznaczony potwor będzie bity przez nasza postać tak długo aż nie padnie(niektóre potwory uciekają i należy je gonić!!)
PS. Proponował bym autorowi w tym miejscu umieścić zdjęcie tego panelu
Jak wyciągać przedmioty z ciał (jedzenie, pieniądze)??
Należy na zwłokach naszej ofiary kliknąć prawym klawiszem myszki po czym
open
Jak przenosić rzeczy do baga??
Sprawa bardzo prosta po prostu klikamy na dany przedmiot i nie puszczając przycisku przenosimy do pojemnika (baga, backpacka). Zdarza się ze niekiedy nie możemy czegoś przenieść powodem tego może być nie wystarczająca ilość CAP (ich dostępna ilość znajduje się w prawym panelu zaraz pod okienkami na Ekwipunek z lewej strony znajdują się Soule które na rooku nie maja żadnego zastosowania natomiast po prawej CAP)
Jak sprawdzić ciężar danego przedmiotu (CAP)??
Klikamy na niego prawym klawiszem myszki oraz
look(np. It weighs 31.00 oz. to jest ilość cap) jeśli ilość cap jest większa niż ta w naszym panelu żeby wziąć dana rzecz musimy pozbyć się czegoś z backpacka =]
Jeśli mam mało życia co zrobić ??
Na początku wspomnę ze pasek życia(czerwony pasek) znajduje się bezpośrednio pod mapka a nad panelem z Ekwipunkiem oraz nad paskiem many (który na rooku nas nie dotyczy)
Należy się albo najeść albo użyć Lifefluid-a. Żeby mieć jedzenie należy zabić: sheep-a, rabbit-a albo deer-a. Są to potworki, które nas nie atakują ale dające jedzenie niema wiec nie bespieczenstwa atakując je. Samo jedzenie polega na kliknięciu na nie prawym klawiszem myszki oraz
use.
Gdzie zakładać Ekwipunek ??
Ekwipunku NIE wkładamy do backpacka tylko "nakładamy" na siebie w prawym panelu:
Bronie - lewa lub prawa reka
Tarcza- lewa lub prawa reka
reszta wg rysunków
UWAGA !!!!
Nie zakładajcie 2 tarcz lub 2 broni bo to nic nie daje
Jak "zapalić" torch ??
Najlepiej jeśli od razu po przeniesieniu sie do świątyni przeniesiemy torch z reki do miejsca na strzały w prawym panelu. Gdy tylko znajdziemy sie w miejscu gdzie przydało by nam sie światło klikamy na niego myszka i wybieramy "use" . Torch dziala tylko wówczas jesli mamy go zalorzonego w panelu po prawej stronie lub wyrzucimy na podłogę. Jeśli trzymamy go w backpacku/bagu nie będzie światełka. Torchy możemy kupić u NCP Obi lub Dixi (mapka numer 8)
Taka przestroga dla newbie (nawet nie wiele ile newbie codziennie daje sie nabrać na cos takiego)
Nigdy nie kupujcie ani nie bieżcie zielonych napojów od ludzi to sa trucizny które was zabija.
Nigdy nie wchodźcie na strony które maja wam dac darmowego pacca lub itemy.
Nigdy nikomu nie podawajcie swoich passow.
Nie logujcie sie na stronach innych niz tibia.com oraz tibii(chodzi o gre ;pp).
Nie ściągajcie niczego botów/filmików czegokolwiek bez sprawdzenia czy niesa one zawirusowane
Cytuj:
|
Oryginalnie napisane przez Kshaq
Jak mogę nabrać jakiś płyn do pustej butelki lub innego naczynia?
|
Radziłbym również napisać jakie to mogą być butelki (wiadro, vial, koryto)
Cytuj:
|
Oryginalnie napisane przez Kshaq
Pytanie: Czy zabijając Minotaura stojącego samotnie na sklae niedaleko wyspy ze Spike Swordem zostane teleportowany na tą wyspę lub wypadnie mi z Minotaura klucz do Minotaura Mage zamkniętego w Mino Hell’u?
|
literówka tak tak wiem czepiam sie
Te pytanie sa moze i smieszne ale jak najbardziej prawdziwe kazdy rookstayer który mial do czynienia z prawdziwym rasowym newbie napewno spotkal sie z takimi pytaniami.
Zasady na forum „Tajemnice Rookgaard’u”
10) Jesli grasz w tibie krotki okres czasu nawet nie myśl ze jesteś w stanie pisać poradniki
11) Zanim napiszesz posta pomysł 2 razy zanim go wyślesz zastanów sie jeszcze raz.
12) Zawsze sprawdzajcie czy wasze posty trzymaja sie kupy. Zwalczajmy analfabetyzm!! (to raczej prosba)
13) Uważajcie na ortografie
14) Forum nie służy do wyżalania sie oraz do powitań czy pożegnań.
Zagadki Rookgaard’u:
5. Dead Wolf.Jest to jakoby klucz do questu ze Spike Swordem lub Brass Armorem. Jest to szkielet wofla wazacy 100 cap podczas gdy inne szkielety wolfów waza 130 cap. Różni go to ze respi sie zawsze w tym samym miejscu i nie "gnije"/znika po pewnym czasie. Historie mówią ze można go wymienić na klucz u NCP na terenie dla PACC
Jeśli sobie cos przypomnę to na pewno dopisze. Bardzo liczę na pomoc użytkowników forum w próbie stworzenia Kompleksowego F.A.Q
Jeśli cos sknociłem dajcie znać.
Dziękuje za Uwagę.