Zobacz pojedynczy post
stary 11-07-2006, 13:26   #1
Dagenoth
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 12 02 2005
Lokacja: Ab'Dendriel

Stan: Aktywny gracz
Imię: Dagenoth
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Arcania
Poziom: 94
Skille: 20/27
Poziom mag.: 64
Dagenoth ma numer GG 3887207
Domyślny Masowe lagi... Globalny problem?

Witam,

na wstępie chciałbym poprosić o niekasowanie tego postu bez przeczytania go wcześniej. Poświęciłem trochę czasu na napisanie go oraz na zebranie niezbędnych programów czy dowodów. Nie jest to kolejny post żalącego się czy płaczącego dzieciaka, który napisze tylko jedno zdanie, że ma lagi i liczy na pomoc. Zawarłem tutaj parę ważnych rzeczy, które wg. mnie pokazują, że problem masowych lagów z którym mieliśmy problem 6 miechów temu wrócił (problem był udowodniony, cipy się przyznały, tibia.pl napisała posta).

Otóż na wstępie przybliżyłbym sytuację sprzed pół roku. Wtedy to wysiadł jakiś router w niemczech i większość połączeń została przekierowana do USA, co pododowało straszne lagi. Dopiero 2 tygodnie dzwonienia na błękitną linię, 2 tygodnie spamowania forum tibia.com pomogły i wadliwy router został naprawiony. To by było tyle o tamtym problemie.

Teraz napiszę o problemie który mamy teraz. Mam neo 512. Jestem w miarę zadowolony. Pingi w ET, JK2 niskie, w Tibii lagów nie ma... No właśnie, nie było ;/ Wczoraj około 12-13 się niestety zaczęły. Jak zwykle grałem, expiłem w Tombie i nagle bez żadnych objawów się zaczęło ;/ Nie mogła być to moja wina... nic nie robiłem poza grą ;/

Pierwsza rzecz jaką zrobiłem to wypytałem innych czy mają lagi. Okazało się że większość frienów z neo ma. Od razu przypomniała mi się sprawa z chyba grudnia. Wtedy to ktoś od cipów polecił robić tracertrouty i wklejać na forum. Tak też zrobiłem tym razem, no ale niestety mój, mam nadzieję powazny topic, został zaśmiecony z jednej strony przez noobów ktorzy bez żadnych załączonych dowodów pisały tylko że mają lagi, nie dając żadnego info o swoim necie, o tym skąd są, o niczym ;/ a z drugiej strony przez niby to tutorów którzy prawdopodobnie stali się nimi dzięki pomocy serwisów typu allegro którzy mając gów* pojęcie o problemie zaczęli się wypowiadać pisząc że to problem mojego neta i żebym go zmienił bo to musi być gdzies u mnie wina... Dziwne bo te 6 miechów temu objawy były identyczne i okazało się że wina była jednak gdzieś u nich.

Dlatego też leciałem dalej, ściągnąłem dodatkowe programy, które pokazują jak idzie moje połączenie (tracert im nie wystarczał) i co? Okazało się że wpisując ip tibii moje połączenie idzie gdzieś przez zachodnie wybrzeże USA...
wtf?? USA?? gram na arcanii...
Czyli jednak problem powrócił i znowu to coś u nich się skopało. Tracert pokazuje że wina leży po ich stronie, program NeoTracePro też...

No ale właściwie po co piszę tego posta? Otóż zebrałem odpowiednie dokumenty i liczę na:

1. Mam nadzieję, że inni którzy cierpią z tego samego powodu zrobią to co ja, napiszą mądre topici na forum tibia.com w moim temacie w dziale help... Wtedy może ktoś to zauważy i pomoże...
http://forum.tibia.com/forum/index.p...8&pagenumber=1

2. Praktycznie jestem w 100% pewien że wina leży na górze więc może masowe telefony do tepsy by coś pomogły

3. Mając te dowody liczę że może i Tibia.pl by też coś pomogła... Nie mówię tu o tym żeby od razu lecieli do cip softu ale na przykład rozreklamowanie sprawy by pomogło

4. O ile tibia.pl nie pomoże to niech chociaż nie usuwa tego tematu bo jednak nie jest on taki jak reszta, w której jest tylko spam niczym nie pokryty ;/

Hmm... mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem, jeśli tak to w next postach to dopiszę, a póki co dodam tylko wynik tracertrouta i ssa z programu to wyświetlania drogi mojego połączenia. Linu do tego programu jednak dać nie mogę, bo na forum tym staram się praktycznie nic nie pisać (głównie czytam jak coś ciekawego jest), a jak piszę to tylko wtedy jak sprawa jest naprawdę ważna, jak np. teraz i z tego też powodu od razu posypały by się oskarżenia o keylogu ;p

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Marcin>tracert www.tibia.com

Trasa śledzenia do www.tibia.com [62.146.69.27]
przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30

1 29 ms 30 ms 31 ms lub-ru1.neo.tpnet.pl
2 31 ms 30 ms 31 ms ge-2-1-1.lub-r1.tpnet.pl
3 31 ms 31 ms 31 ms so-1-0-2.war-r3.tpnet.pl
4 * * * Upłynął limit czasu żądania.
5 68 ms 72 ms 77 ms war-b3-pos2-0-0.telia.net
6 78 ms 78 ms 80 ms war-b4-pos7-0-0.telia.net
7 93 ms 92 ms 93 ms ffm-bb1-pos7-3-2.telia.net
8 93 ms 109 ms 171 ms ffm-b3-link.telia.net
9 140 ms 140 ms 124 ms global-01985-ffm-b3.telia.net
10 124 ms 124 ms 124 ms IP-EXCHANGE-GMBH.ge-0-1-0.404.ar2.FRA3.gblx.net
11 140 ms 164 ms 140 ms oc48-srp4-0.cr2.NBG1.ip-exchange.de
12 224 ms 222 ms 124 ms ge1-2-940.rtr3.colo1.NBG1.ip-exchange.de
13 * * * Upłynął limit czasu żądania.
14 * * * Upłynął limit czasu żądania.

od razu widać, że coś jest nie tak ;/

tutaj tylko wycinek tego programu gdyż dopiero uczę się wklejać zdjęcia i wolałem żeby zajmowało jak najmniej ;p poza tym jak ktos chętny to na gg dam linka to tego programu to każdy będzie mógł sobie to sprawdzić

od siebie powiem tylko że tu też widać że coś jest nie tak bo po cholere leci to na drugi koniec świata???

Ostatnio edytowany przez Dagenoth - 11-07-2006 o 13:49.
Dagenoth jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.