Temat: Rpg...
Zobacz pojedynczy post
stary 19-07-2006, 11:26   #11
Taube
Użytkownik Forum

Taube's Avatar

Data dołączenia: 23 06 2005

Domyślny

@Jaryn
coś mi się zdaje, że Avager nie pojechał po tobie, tylko po tym dzieciaku, co w złym miejscu dał posta

powiem ci tak:
poradniki to zła rzecz
najlepiej poznawać rpg poprzez doświadczenia
nie znaczy to, że nie należy się zapoznawać z zasadami, lecz należy je pojąć ogólnie - wiedzieć co i jak należy, a dalej na wyczucie i się uczyć przez praktykę
początkujący - dobrą rzeczą dla takiej osoby jest przeczytanie paru książek w danym świecie fantasy (choćby forgottena - jest ich masa) i spróbowanie skomponowania postaci, która żyje w danym świecie - lecz bez przesadyzmu.. jako ktoś, kto jest dopiero początkujący (chodzi mi o postać, nie gracza), dopiero się uczy i poznaje
potem spróbować przełożyć swój wytwór wyobraźni na kartę postaci w danym systemie - tu należałoby się najpierw poradzić kogoś z większym doświadczeniem, będzie szybciej i prościej, albo też samemu zapoznać się poprzez lekturę co i jak
gdy już będziesz miał gotową postać, myśl przede wszystkim nad jej charakterem i zachowaniem w różnych sytuacjach.. - to jest dobre dla początkującego
możesz poćwiczyć na jakimś forum lub chacie rpg'owym odgrywanie tej postaci a dalej samo doświadczenie w tej akurat dziedzinie znajdziesz
jak już załapiesz jeden system/świat to potem poszukaj czegoś, co zda ci się bliższe upodobaniom - będziesz już miał wprawę, to po tym jedynie poszukasz czegoś odpowiadającego twym gustom

@eerion
ale mu raczej chodzi o zrozumienie nie pojęcia a istoty
a niektórzy nie są tak zdolni jak ty połapać się we wszystkim na samym początku

d.Taube
out of the darkness into the light.

she lost somewhere her time..
get me known if You find it for me XD
mam obiekcję przez opowiadaniami, gdyż zaglądając w jedno, zostanę zawalona dziesięcioma kolejnymi.. czasem jednak człowiek ulegnie, a to źle wpłynie na stan gg oraz PW, lecz cóż począć..
Taube jest offline   Odpowiedz z Cytatem