1. System zapobiegający wyciągania łupu z potworów
Moim zdaniem, dla graczy, którzy są porządni, za wiele to nie pogarsza. Podczas zabijania słabszych potworów, w jaskiniach pełnych ludzi, chociażby na Rookgaardzie, nie będzie trzeba się pieklić z bandą wrednych ludzi, zabierających wszystko, co się nie rusza
Kwestia wypraw na silniejsze potwory. Ja to przedstawię najpierw jako druid, czyli postać strzelająca ogólnie. Zabijam dajmy na to, GSa, żeby nie przedłużać, zabieram pieniądze, a resztę "wyrzucam" na podłogę, żeby bloker - rycerz, czyli osoba, która ma dużo udźwigu - mógł je pozbierać. A i tak dzielimy się zawsze pół na pół, więc wielkiej różnicy nie ma. Jest to niewielkie utrudnienie w pewnych przypadkach, ale głównie jest to bardzo pomocne. Chyba, że ktoś chodzi zabijać potwory z nieznajomymi lub "znajomymi" - wasza strata, teraz też mogą was okraść, zabić lub zablokować. Ale jest to krok naprzeciw części RPG w Tibii.
2. Odradzanie się potworów na terenach położonych wyżej i niżej od gracza
No cóż, jest to niezbyt mądre w przypadku gry RPG, w której widać niższe i wyższe tereny, gdyż potwory, odradzając się, mają na sobie nałożoną animację "niebieskiej kulki", więc gdzie tu realizm? Ale oczywiście, jest to bardzo przydatne dla graczy.
3. Wytrzymałość postaci ograniczająca zdolność do zdobywania doświadczenia
BRAWO DLA CIPSOFTU! W końcu dodany zostanie bardzo realistyczny element gry. Moim zdaniem jednak, te limity są mocno za duże. Po przeliczeniu na Tibijski czas wychodzi, że można zabijać potwory DWA MIESIĄCE, i dopiero wtedy nasza postać się zmęczy finalnie. Oznacza to dość duże problemy dla graczy dzielących konto, będących w grze po 10-15 godzin dziennie - aby to "odespać" potrzebują nawet 30 godzin bycia WYLOGOWANYM, a nie stania w grze.
4. Menu Walki pozwala na strzelanie runami w ludzi
Sam nie wiem, co powiedzieć, gdyż z jednej strony była to jakaś przeciwwaga dla mocy run postaci magicznych, a z drugiej jest to jakieś częściowe równouprawnienie, gdyż rycerz czy paladyn sobie zaznaczają postać i nawet zazwyczaj nie muszą operować klawiszami sterującymi.
5. Przedmioty używane poprzez Gorące Klawisze
Największa klapa w nadchodzącym update, oczywiście według mnie. Nie wiem, czy ktoś to zauważył, ale oznacza to też ułatwione ŁOWIENIE ryb. Dla mnie jest to po prostu totalny absurd i sądzę, że mimo wszystko nie powinno to być wprowadzane do gry, lub powinno być ograniczone do używania przedmiotów jedynie na naszej postaci.
6. Kapitanowie statków obsługują wielu graczy na raz
Leniuszki CipSoftowe, leniuszki

, nie chciało się wprowadzić tego do wszystkich NPC, bo za dużo. Ale dobre i to.
Tabelka ocen
System zapobiegający zabierania łupu z potworów: 5+
Odradzanie się potworów położonych wyżej i niżej od gracza: 4
Wytrzymałość postaci ograniczająca zdolność do zdobywania doświadczenia: 6
Menu Walki pozwala na strzelanie runami w ludzi: 3
Przedmioty używane przez Gorące Klawisze: 1
Kapitanowie statków obsługują wielu graczy na raz: 5
Średnia: 4,08
Ogólne wrażenia, dobre, pomijając rozwinięcia Gorących Klawiszy.