Zobacz pojedynczy post
stary 23-07-2006, 20:21   #2
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

A jak odróżnic trolla od newbie?
Tak jak w temacie o "Fermubasie". Autor nie był raczej trollem, więc pomoc dla newbie jest raczej dobra.
Poza tym, według mnie trolling nie powinien obejmowac tak głębokiej prowokacji, jak "szukałem i nieznalazłem". To jest chyba prowokacja do kłótni (tak jak zostało opisane na początku) i niepotrzebne spieranie się.
Do tej pory starałem się egzekwowac te części:
Cytuj:
wszczynanie kłótni prowokującymi postami (np. ataki na partie polityczne, na gatunki muzyczne etc.)
Cytuj:
konkurencyjnych stron postami np. "a tamto forum jest lepsze" - prowokowanie kłótni
edit:

Cytuj:
Ktoś może być trollem, nawet o tym nie wiedząc - on po prostu tak pisze i się nie zastanawia.
Czyli troll, to tylko chwilowy status? Bo każdy może walnąc gafę albo zostac wziętym za trolla.
Np. "szukałem i nie znalazłem, bo źle szukałem" albo "sam nie wiem czego szukałem i ciężko mi było określic co dokładnie chce znaleźc".
2 przykład. User jest strasznie wyczulony na jakimś poziomie i nieświadomie wdaje się w spór lub troll jest inteligentny i wie jak kogoś sprowokowac.
Troll nie musi byc idiotą. Może działac celowo z zamierzonym skutkiem.

Cytuj:
I bardzo dobrze. Najwyższy czas, żeby pozbyć sie noobstwa.
Niby tak, ale jak mówiłem, ktoś może przez przypadek zyskac miano trolla i zbyt ostre egzekwowanie tego prawa może doprowadzic do wyniszczenia forum (banicje również normalnych userów).

@ edit

Przykładem chwilowego trolla może byc Grab iarz (pewnie zaraz się przyczepi, że obgaduje go w oddzielnym topicu). Jest strasznie wyczulony na punkcie kierowanych w jego stronę uwag i na każdą odpowiada bluzgiem bądź pseudo-groźbą "powiedz mi to w twarz".

edit

I wszystko jasne.

@ Rooker

Sądzę że normalny człowiek wchodzący w nowe miejsce (w tym wypadku forum) powinien z własnej woli zapoznac się z panującymi zasadami. Nie zapoznał się? Szybki ban zarobiony przy wykorzystaniu umiejętności trolla.

Cytuj:
Nieznajomośc prawa nie upoważnia do jego nieprzestrzegania.

Ostatnio edytowany przez DRoN - 23-07-2006 o 22:15.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem