Zobacz pojedynczy post
stary 29-07-2006, 13:38   #23
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Ok, kolejny bardzo ciekawy art pochodzacy z warsztatow z Kevinem Hoganem.

Cytuj:
Czytanie w myślach

Sekret tkwi w zrozumieniu w jaki sposób umysły i ciała są kontrolowane przez konkretny bodziec. Także w zrozumieniu jak ludzie odpowiadają i / lub reagują na pewne bodźce. Jeśli odkryjesz jak ludzie filtrują przeszłość, wtedy łatwiej będzie ci powiedzieć co zapamiętali z niej.

Eksperyment 1.

Poprosiłem, żeby wszyscy uczestnicy obserwowali mnie dokładnie. Palcem "narysowałem" w powietrzu cyfry 1,2,3,4 a potem poprosiłem, żeby wszyscy zapisali liczbę na kartce. Tak jak przewidziałem (i zapisałem na następnej kartce flipchartu) 45% z nich wybrało cyfrę 3.

Kiedy wśród publiczności są setki osób, to ta liczba zaczyna sięgać 55% ponieważ zaczynamy identyfikować się z tłumem i myśleć jako jedna jednostka. To wtedy umysły są najbardziej przewidywalne. Pomyśl o tym. 1/2 ludzi zapisze trójkę. Wśród publiczności 500 osób prawdopodobieństwo, że wydarzy się to samoistnie są jak jeden do miliona. Absolutny dowód na siły psychiczne? Najlepszy przykład na istnienie "psychicznego wywierania wpływu"?

Niestety, nie ma takiej rzeczy. Wyjaśnienie jest dużo prostsze.

Zazwyczaj ludzie nie lubia być pierwszymi (to niesie ryzyko wypadnięcia z puli genów) i nienawidzą być na końcu. W naturalny sposób unikają numeru pierwszego i ostatniego. Jeśli da się im wybór między drugim i trzecim, wybiorą wersję bezpieczną i wskażą numer trzy.
Taka jest ludzka natura. W ciągu 11 lat robienia tej sztuczki jeszcze nigdy nie odniosłem porażki - za każdym razem kiedy grupa jest większa niż 12 osób to działa.

Eksperyment 2. Niech zaczną liczyć.

Następnie proszę ludzi, żeby zaczęli głośno mówić odpowiedzi na te pytania:
1+1 równa się...
2+2 równa się...
4+4 równa się ...
8+8 równa się...
16+ 16 równa się...
32 + 32 równa się...
64 + 64 równa się...
potem mówię:
- Zapisz liczbę pomiędzy 12 i 5

Zanim będę kontynuować robię coś naprawdę tajemniczego.

Przewiduję, że wybiorą liczbę 7. Dokładnie 50% uczestników to robi. Każdy z nich mógł swobodnie wybrać 11, 10, 9, 8, 7, albo 6. Ale to nie był świadomy wybór. Oni po prostu wykonali kolejną operację matematyczną, po tym jak poprzednie zrobili ich siedem. Tyle, że tym razem było to odejmowanie. 12-5 = 7. Statystycznie tylko 16% powinno zapisać 7, ale zrobiło to aż 50% tylko dlatego, że nasz umysł pracuje na autopilocie i po prostu kontynuuje to co robił przed chwilą.

Eksperyment 3: Instrukcja dla umysłu

Powtarzam pytania z operacjami matematycznymi i potem mówię: - Powiedz niebieski.
- Powiedz czarny.
- Powiedz biały.
- Powiedz pomarańczowy.
- Powiedz czarny.
- Zapisz na kartce nazwę warzywa.
Są setki różnych warzyw - kalafior, burak, brokuły, brukselka, kapusta, ziemniaki, marchew, kukurydza i inne. Ale ja z absolutną pewnością mówię coś nieprawdopodobnego.
- Chciałem żebyś wybrał marchewkę.

I conajmniej 45% osób wybrało marchewkę! Statystycznie to niemożliwe, bo statystycznie wszystko byłoby możliwe. Ale nie było... i ja nie mam mocy psychicznych. Po prostu wiem jak kontrolować umysł... swój i moich klientów.

Mózg jest zbudowany z neuronów które są połączone w sieci i razem się odpalają tworząc różne kombinacje informacji, które tworzą "myśli". W tym przypadku mózg został poinstruowany poleceniem "warzywo czarny pomarańczowy". Nie ma czarnego warzywa, a marchewki są rzeczywiście pomarańczowe i to jest powodem, dla którego ludzie natychmiast wybierają marchewki. Jednak jeślibym się chociaż przez sekundę zawahał, wtedy ilość ludzi zapisujących marchew spadłaby drastycznie. Jak tylko umysł zaczyna "myśleć" wtedy twoje moce psychiczne znikają. Wszystko co zrobił umysł to połączył reprezentację warzywa do tego, które było pomarańczowe (bo nie ma w mózgu kodu dla czarnego warzywa). Proste, ale tylko dopóki osoba reaguje natychmiast i nie robi pauz na myślenie.

Zrobiliśmy dziesiątki takich i podobnych testów żeby przygotować kilka niezwykłych zastosowań dla biznesu.

Eksperyment 4: Prymowanie umysłu

Pokazałem połowie grupy nazwisko "Benjamin Franklin." Drugiej połowie grupy pokazałem nazwisko "Bill Gates." Potem powiedziałem:
- Zapisz dowolne nazwisko mężczyzny.

Tym razem nie robiłem żadnych "przepowiedni". Po prostu poprosiłem, by każdy przeczytał nazwisko, które napisał. Ludzie którzy byli prymowani Benjaminem Franklinem, zapisywali nazwiska osób historycznych takich jak FRANKLIN Roosevelt, Thomas Jefferson czy Jerzy Waszyngton. Żaden z zapisanych przez nich mężczyzn nie żył.

W grupie, która widziała Billa Gatesa, zdarzyły się dwie interesujące rzeczy. Po pierwsze, wszystkie zapisane nazwiska należały do osób, które wciąż żyją, (masa osób zapisała Billa Clintona). Po drugie okazało się, że imię Bill było bardziej użyteczne niż sobie wyobrażałem, ponieważ wiele osób wymieniło wielu innych bogatych ludzi.

Ten eksperyment pokazuje jak potężne jest prymowanie. Prymowanie SPRAWIA, że ludzie MYŚLĄ i ZACHOWUJA SIĘ w określony sposób, który jest w dużej mierze bardzo przewidywalny.

A teraz jeśli pozwolisz mi, zrób jeden eksperyment ze mną właśnie teraz. Zrób to SZYBKO i zobaczymy co się stanie.

Eksperyment 5: Więcej prymowania.

ZRÓB TO SZYBKO: Zapisz nazwę karty z talii kart. Absolutnie dowolnej karty i dowolnego koloru. Pisz. Już?

Interesujące jest to, że...

...ludzie, którzy czekają dłużej niż jedną sekundę zanim zapiszą swoją kartę, zapisują dowolne karty i kolory. Ci którzy odpowiadają natychmiast wybierają w 60% przypadków jedną z 3 kart: as pik, dama serce i walet karo. Jeśli mielibyśmy przewidzieć dwie karty, to byłby as pik lub dama serce: 45% przypadków. To jest prawdziwie zadziwiający przykład mocy psychicznych... ponieważ takie rzeczy nie są możliwe. A mimo to ludzie patrzą na siebie ze zdziwieniem w oczach, bo widzą, że ich sąsiad także zapisał na kartce to co ktoś im "polecił".

Jak to działa?

Wszyscy jesteśmy prymowani do myślenia o pewnych rzeczach i robienia ich w pewnych sytuacjach. Gdyby cię poprosił o zapisanie miasta w USA to zapewne zapisałbyś Nowy Jork. Większość ludzi tak robi. Ludzie myślą "miasto w USA" i ich siatka neuronów uaktywnia się i prowadzi do miasta z największą ilością połączeń. Zwykle, jeśli chodzi o Amerykę, jest to Nowy Jork.

Zrozumienie tego, jak ludzie odpowiadają i na co reagują sprawia, że przygotowanie komunikatów perswazyjnych jest dużo łatwiejsze niż próbowanie zgadywać.
Wybralem tylko ciekawsze eksperymenty i takie, ktore mozna zastosowac w towarzyastwie ok 20-30 osob, czyli na standardowej imprezie

Milej zabawy

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem