@spider-bialystok:
Cytuj:
Atakowanie czolgu okupanta, ktory wjechal do ich wioski to terroryzm? Dla mnie to normalna postawa patriotyczna. I chociaz potepiam wysadzanie sie wsrod kobiet i dzieci, to nie nalezy zapominac kto jest okupantem, a kto okupowanym.
|
To nie jest terroryzm. Ale na pewno nie jest to normalne. TO jest terroryzm:
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caer
Parę dni temu na posterunku granicznym w strefie Gazy kontrolowano 14 latka i jego rodzinę. 14-latek z okrzykiem "Allah Huakbar!" wysadził się w powietrze.
|
Cytuj:
I ty im sie dziwisz? Wpadna tacy Amerykanie, Brytyjczycy czy Polacy do ich kraju, zabijaja ich rodakow, torturuja niewinnych, gwalca ich zony i corki oraz roz*******aja im kraj, a oni maja ich jeszcze kochac? Wiekszosc ludzi w takiej sytuacji zacznie walczyc z najezdzcami.
|
Fak, no patrz jacy ci Amerykanie są zwyrodniali. Myślisz, że w innych wojnach nie było takich przypadków? To "normalne" w czasie wojny. Tak w ogóle, z tego co mi wiadomo, to "porządni" Irakijczycy nie doświadczają tego typu rzeczy. Dzieje się to głównie w więzeiniach, w których siedzą fanatycy.
Cytuj:
Ja ich raczej nazywam powstancam
|
Ciekawe czemu Polscy powstańcy nie wysadzali się w powietrze w środku niemieckich miast.
Cytuj:
Zdaje sie, ze Bush juz dawno oglosil zakonczenie wojny. Teraz trwa "wprowadzanie demokracji" (przez tortury, ponizenia i zabojstwa)
|
Tak, a Saddam "ustawiał" sobie państwo przy pomocy życzliwości i pomocy biednym. Chciałbym zwrócić twoją uwagę na to, iż Saddam mordował nawet członków własnej rodziny.
Cytuj:
Nie, wcale! Chlopie, ty czytales o skali zniszczen? Czy wierzysz w zapewnienia Busha o kwitnacej demokracji w Iraku?
|
Demokracja na pewno jeszcze nie kwitnie w Iraku. Ale za parę lat, Irak ma szansę na stanie się w miarę normalnym krajem.
Cytuj:
BTW. Mam filmik na ktorym izraelscy zolnierze kopia powalonych na ziemie rabinow w synagodze. Jak widac antysemityzm jest nawet w Izraelu. Smutne.
|
A czy na jednej z twoich ulubionych stron napisano o sytuacji w której się to zdarzyło? Jeśli to ten filmik, który ja widziałem (był puszczany w izraelskich mediach), działo się to w trakcie opuszczania Gazy przez Izraelczyków. Niektórzy żydzi ZA NIC nie chcieli się an to zgodzić, a Izrael stał na skraju wojny domowej. Owi rabini i inni wierni zabarykadowali się w synagodze na terenie Gazy i nie chcieli jej opuścić.
Cytuj:
Widziales jakich czolgow uzywa armia Izraela? Koktajl molotowa to dla nich nic -.- Same pchaja sie na wojne? Raczej walcza z agresorem.
|
Aktualnie najczęściej używanym przez Izraelczyków czołgiem jest Merkava. Mimo iż jest to jeden z najlepszych z czołgów świata (tak twierdzą żydzi, ja się na tym zbyt nie znam, ale wierzę ;-)), to takie koktajle mołotowa są w stanie wysadzić w powietrze jego silnik, a jeśli nawet do tego nie dojdzie, to temperatura wzrośnie o kilkanaście stopni, jak już pisał Nekromanta.
Tak a propos tego zdjęcia, co to dziecko robi przed tym czołgiem?
Cytuj:
Odnosze wrazenie, ze masz nikla wiedze o tym konflikcie.
|
Jasne, przecież żydzi i arabowie wcześniej żyli w zgodzie.
I żeby było jasne ;-)
Ja także nie jestem zwolennikiem tej wojny, wolałbym żeby jej nie było (co chyba logiczne z mojego punktu widzenia

), ale jak najbardziej rozumiem Izraelczyków.
Tak na marginesie. Na necie widać dużo komentarzy na temat "Izraelskiej propagandy". Szczerze mówiąc to nic takiego nie zauważyłem. Za to zauważyłem jak w Wiadomościach Maciej (?) Woroch opowiadał ze łzami w oczach o cierpieniach Libańczyków. Dlaczego nie pokażą tego konfliktu ze strony Izraela?;s