Zobacz pojedynczy post
stary 30-07-2006, 14:38   #40
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
i to by starczylo zamiast tego calego artykulu;p
Ja tylko tlumacze Artykuly pisza trenerzy NLP. Skoro art jest taki dlugi i napisany w taki sposob... wiec pewnie tak musi wygladac Zauwaz takze, ze w moim wytlumaczeniu zachowania oczu nie ma ani joty transu, natomiast w artykule - o czym zapewne wiekszosc z was nie wiem - jest kilka zdan transowych. Niby nic, bo sa to slabe slowa, ale jednak jest to ciekawa demonstracja techniki manipulacji i wplatania jej w tekst.

Konkretnie chodzi m o ten tekst:

Cytuj:
Na przyklad, dokladnie teraz patrzysz sie w monitor, slyszysz swoj wewnetrzny glos czytajacy na glos (wewnatz twojej glowy) te slowa. Mozesz zaobserwowac, ze twoj oddech staje sie troszeczke glebszy, twoja klatka piersiowa podnosi sie troszeczke wyzej, aby pomiescic wiecej powietrza. Mozesz takze zaobserwowac, ze mrugasz troszecze czesciej po to, zeby "zlapac" tak duzo slow jak tylko mozliwe i dojsc do konca tego zdania.
To zdanie powoduje, ze faktycznie zaczynamy oddychac troszeczke glebiej. Jest tutaj wszystko co pomaga w manipulacji: potwierdzenie stanu (dokladnie teraz patrzysz w monitor), pewna odmiana pozornego wyboru, ktora sprawia, ze uwazamy, ze to my decydujemy ("mozesz zaobserwowac" - g.owno prawda - zaobserwujesz chocbys nie mogl ) oraz sugestia co masz zrobic (twoj oddech staje sie troszeczke glebszy).

Taki pattern (potwierdzenie rzeczywistosci -> pozorny wybor -> sugestia) ma zastosowanie w ok 60% technik NLP

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem