Zobacz pojedynczy post
stary 06-08-2006, 18:59   #3
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Wycinki ze strony PPP:
Cytuj:
Celem partii jest zmiana aktualnego stanu prawnego oraz świadomości obywateli Rzeczpospolitej Polskiej w materii prawa autorskiego i pokrewnych. Czujemy sie także mocno związani z ideą wykorzystania Wolnego Oprogramowania w edukacji i administracji, ideą Wolnych podręczników szkolnych i wspieranie tych idei jest naszym głównym celem
Cytuj:
Sprzeciwiamy się istnieniu patentów na oprogramowanie, gdyż naszym zdaniem programy komputerowe są aktualnie dobrze chronione przez prawa autorskie i pokrewne a patenty mogą służyć tylko jeszcze większej monopolizacji rynku cyfrowych mediów, systemów operacyjnych i ogólnie techniki.
Czyli chodzi o zniesienie praw autorskich na oprogramowanie komputerowe? Tak jak napisał Matek, dlaczego ja, jako TWÓRCA danego oprogramowania (nie ważne, czy to gra, program, czy system operacyjny) mam je udostępniać za darmo bądz po niżonej cenie innym, bo ktoś tak chce?Jako twórca mam pełne prawo ustalić zadowalającą mnie kwotę na MOJE dzieło i to ja decyduję, czy za program zapłacicie 100zł, 500zł czy będzie on freeware...

Jeśli chodzi o kopiowanie, każdy ma prawo wykonać kopię bezpieczeństwa programów jakie posiada, lecz nie ma prawa tych kopi rozpowrzechniać innym, ani instalować na innych komputerach w tym samym okresie (tyczy się to np: szkoły, pracy)

Jeśli chodzi o samo piractwo, to je potępiam na całej lini, szczególnie jeśli jest ono popierane argumentami w stylu "nie mam pieniędzy na orginał więc kupuję piraty"... Czy jak ja, nie bede miał pieniędzy na samochód, będę mógł wpaść do twojego garażu?...

Co ma to założenia partii wolny podręcznik? Co jest rozumiane pod tym określeniem? Darmowe podręczniki dla wszystkich?...

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem