Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Taube
wiesz... tam to to samo, gdyż pojęcie odnosi się do jednej dziedziny - odczuwania ale nie dotykiem
|
Odpowiem ci jak odpowiedzial mi moj trener: gowno prawda. To chyba nie wymaga wyjasnienia?
Cytuj:
do twojej wiadomości - posługujesz się ogólnikowymi 5 zmysłami
jednak medycznie jest ich 8
1- wzrok
2- słuch
3- węch
4- smak
5- równowaga
6- czucie
7- czucie temperatury
8- kinestezja
tak zwany 6-ty zmysł jest uważany za intuicje itp. ogólnikowo
|
Ok, ok. Wiesz, znam ludzi, ktorzy mowia, ze jest ponad 100 wymiarow. Nic mi do tego

Kazdy widzi swiat w taki sposob w jaki chce go widziec. Prosze ciebe tylko o to, zebys nie mieszala pojec medycznych, psychologicznych i tych o ktorych rozmawiamy tutaj

Kinestezja w pojeciu NLP to wszystko to co czujesz: i zapewniam cie, tutaj nie ma oddzielenia ciala od umyslu.
A swoja droga "czucie" i "czucie temperatury". Jak dla mnie idiotyzm, ale na szczescie lekarzem nigdy nie chcialem byc. A czemu sluchu nie podzielili na "dziweki wchodzace" i "dzwieki wychodzace"? Przeciez to tez roznica.
Cytuj:
zastanów się nad swymi uczuciami.. jak dla mnie prędzej spojrzysz w dół niż w prawo..
|
Ok, a teraz mi powiedz, skad wiesz w ktora strone spojrze jezeli zastanowie sie nad uczuciami? Nie widzialas mnie ani razu w swoim zyciu, ale jednak chcesz mi udowodnic, ze doskonale wiesz co zrobie. Wstrzymaj sie jeszcze z 1 dzien, jestem w trakcie tlumaczenia artu o doswiadczeniu, ktore byc moze - jezeli zechcesz - uswiadomi ci dlaczego jest tak jak jest.
Po drugie: przeciez jest artykul, gdzie jest wspomniane, ze odczuwajac patrzymy w dol: roznica polega tylko na tym, czy odczuwamy cos w tej chwili czy byc moze rozwiazujemy swoj problem (lewy dol, prawy dol). NIektorzy ludzie, wizualizujac cos patrza tylko przed siebie, i co?
Cytuj:
znam nieco te sztuczki ze wzrokiem, gdyż w ten sposób można rozpoznać kłamców - gdy ktoś mówi prawdę spogląda w górę w lewo - gdyż odwołuję się do pamięci; gdy ktoś kłamie - spogląda w przeciwną stronę, gdyż odwołuje się do własnej imaginacji...
|
To nie sztuczki, tak juz jest. I tak, ogolnie jest tak jak mowisz z klamstwem. Jednak na swiecie jest kilka MILIARDOW ludzi. Myslisz, ze KAZDY kto klamie wodzi okiem w prawo i w gore a kazdy kto mowi prawde w gore i w lewo? A co z ludzmy, ktorzy w swojej glowie widza siebie z perspektywy trzeciej osoby? Albo widza cala sytuacje tak jakby siedzieli w kinie? (no chyba, ze znasz kogos kto naprawde widzial siebie w kinie i nie bedzie tworzyl takiego obrazu tylko go sobie przypomni) Zapewniam cie, ze takie osoby beda TWORZYLY obrazy w swojej glowie, co spodowduje ich patrzenie w kierunku, ktory ty bys odebral jako klamstwo. Jak ja rozmawiam o czyms co jest dla mnie ciezkie to tak wlasnie robie: obserwuje sytuacje "z boku", bo tak jest latwiej, ale to nie oznacza, ze klami.
Elastycznosc Taube, tylko tyle.
Cytuj:
czemu próbujesz zbić fakty, a nie sprawdzisz nawet co to jest kinestezja? gdy czujesz - w znaczeniu uczuć, to nie spoglądasz w dół i w prawo.. inaczej połowa spoleczeństwa miała by zeza w tamtą stronę, gdyż są oni niestabilni emocjonalnie.. gdy np. kochasz, to nie patrzysz w prawo i w dół, prędzej wodzisz oczyma
|
Taube, dlaczego nie chcesz zrozumiec? Prosze cie - przeczytaj jeszcze raz ten artykul o oczach

Tam nie jest napisane, ze ludzie gapia sie caly czas na dol. Ten ruch jest tak subtelny i tak szybki, ze wiekszosc ludzi nawet nie jest swiadome, ze ich rozmowca tak robi. Twoje oczy drgaja caly czas, inaczej swiat bylby ciemny, nie widzialabys nic. I naprawde jestes pewna, ze oko nie moze uciec na ULAMEK sekundy gdzies w bok? Spoko - to twoj wybor.
A i nie moge sie powtrzymac. "Gdy kochasz" to nie uczucie, to czynnosc

Uczuciem jest milosc. I zaloze sie, ze kiedy bedziesz opowiadac o swojej pierwszej milosci twoje oczy pojda w dol i... no wlasnie, w ktora strone?
Cytuj:
u ciebie jest raczej przypadek ogólnego tłumacza - po prostu ze slownika sprawdziłeś znaczenie słowa Kinesthetic i we własnych słowach przetłumaczyłeś na polski.. tak samo jak z tym pociągiem do rzeczy, który ktoś przetłumaczy na train
|
Hmm... nah, to nie tak. Moj trener tak mowil, a i z tym okresleniem spotkalem sie w wielu ksiazkach traktujacych o NLP.
Cytuj:
przytoczę ci część definicji ze słownika medycznego, możesz potem mu tłumaczyć 
"Kinestezja, czucie ruchu. Informacja o rodzaju, przebiegu i precyzji wykonywanego ruchu powstaje w wrzecionach mięśniowych.."
co ma strach, radość i miłość do tego?
|
Hmm... to teraz powiedz mi co ma medycyna do NLP? Wielu psychologow do dzisiaj twierdzi, ze NLP nie dziala.
A teraz definicja kinestetyka ze strony
www.nlp.com.pl.
Cytuj:
Kinestetycy to ludzie, którzy myśląc odwołują się do swoich uczuć. Przypominając sobie jakieś wydarzenia największą uwagę zwracają na swoje odczucia, myślą o tym, jak się wtedy czuli (a nie co widzieli lub słyszeli). Właśnie to "odczucie" jest szczególnie ważne dla kinestetyków, kieruje ich wieloma zachowaniami. Bardzo często dla nich nie jest istotny czyjś wygląd, czyjeś wypowiedzi, ale nieokreślone, wewnętrzne "odczucie" czy ktoś jest OK, czy nie.
|
Cytuj:
Kinestetyk to osoba bardzo wrazliwa emocjonalnie i bardzo wrazlia na fizyczne bodzce zewnetrzne. Dotyk u takiej osob powoduje silne skojarzenia z emocjami, ktore przywolywane sa z sila wieksza niz u wzrokowcow czy sluchowcow.
|
Dodatkowo dodam, ze nie da sie oddzielic ciala od umyslu (uczuc). Jednym dotykiem moge przywolac okreslone uczucie. Sluchajac konkretnej piosenki moz bedziesz czula sie tak jak czulas sie sluchajac jej pierwszy raz. Widzac przyjaciela ponownie po dlugiej nieobecnosci poczujesz sie tak jak czulas sie widzac go pierwszy raz.
I Taube: rada prosto dla ciebie. Zanim zaczniesz mieszac sobie pojecia moze warto zapytac? Bo NLP to nie medycyna i to, ze cos w medycynie jest tak zdefiniowane nie oznacza, ze tu bedzie tak samo.