Zobacz pojedynczy post
stary 11-08-2006, 20:28   #28
Raynold
eX Moderator

Raynold's Avatar

Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy

Stan: Niegrający
Domyślny

@Perfer Knight: co do terminu "dzieci neo", padło już wyjaśnienie, że nie trzeba mieć neostrady, żeby być dzieckiem neo. Termin ten jest ekwiwalentem trolla.

Widzę, że mało osób przeczytało strony, do których linki podałem. To, co napisałem w ogłoszeniu to tylko przykład niemile widzianego zachowania na forum.

Ludzie mogą sobie nie zdawać sprawy, że są trollami. Mogą po prostu zachowywać się tak, jak się zachowują, no ale ktoś im musi to w końcu uświadomić? Niestety, jestem już w takim wieku (heh), że podchodzę z wielkim sceptycyzmem do bezstresowego wychowania dzieci. W szkołach bić nie można, ale ja tutaj cackał się nie będę. Nie umie się ktoś zachować, nie umie poszukać, spamuje na forum, reprezentuje bardzo niski poziom kultury osobistej - nie mam skrupułów dać bana jednemu czy drugiemu. I naprawdę nie obchodzi mnie, że on miał szczere intencje i naprawdę nie wiedział, gdzie expić na 10 lev i naprawdę przeczytał regulamin i przeszukał forum. Oczywiście, nie zawsze można kogoś takiego nazwać trollem, takim 100% - często można kogoś takiego nazwać spamerem, lub potocznie (nie obrażając nikogo) debilem, czy skretyniałym idiotą. Dochodzi też łagodniejsza wersja - śmierdzące lenie, które nie chcą ruszyć dupy i czekają, aż im się wszystko na tacy poda.

@Quezacoatl: nie, nie taki jest ideał forum, ale porządek i kultura musi być. Są pewne grupy tematów, które nie będą akceptowane na tym forum. Non stop pojawiające się tematy o tym, gdzie expić, jak skilować, gdzie znaleźć guardy i jak je bić, "szukam gildii" itd. Poza tym masa tematów-śmieci z wynurzeniami typu "zabili mnie help plx", "tutaj dawajcie zdjęcia z Celesty" czy seria postów (1) "tutaj muj hónt na gieesa" + (2) "czemu nie wychodzom zdjencia?" + (3) "kto mi pomorze wkleiac zdjencia plx plx plx [+spam emotikonami]". Szczerze wolałbym 10 tematów napisanych z sensem niż 100 tematów co chwila się powtarzających tylko po to, żeby "dział nie był pusty"...

@Dr.Unknown: tak samo feeder nie musi wiedzieć o tym, że nim jest, jak troll nie musi wiedzieć, że jest trollem. Poza tym dzięki za poparcie

@elmo_us: racja, myślałem o tym ostatnio. Upomnienia dotyczące dokarmiaczy zostaną nieco zmodyfikowane. Jednak czasem to oni najbardziej działają na nerwy. Po prostu muszą coś napisać, nie mogą się bez tego obejść. Wszyscy wiedzą, że temat zniknie jak tylko jakiś mod tam zajrzy, ale pojawi się 10 postów "temat do kasacji" i kolejne tyle, które odpowie jednemu czy drugiemu, gdzie ma szukać miejscówek do expa.

@Fatevux: jak zawsze pod wpływem chwili? Oj... Dziwi mnie ten komentarz. Sprawa męczyła mnie już parę miesięcy, irytowało mnie to, więc pozwoliłem sobie dać ogłoszenie, żeby uświadomić userów o problemie i razem próbować go zlikwidować. Prawda, że nie było jakichś tam wielkich debat na ten temat, ale to wcale nie znaczy, że temat jest nieprzemyślany.

Granica jest cienka - czasem nazwę kogoś trollem, czasem leniem, czasem spamerem

Gdyby wszyscy to zrozumieli i na forum byłoby mniej sprzątania śmieci, to byłoby więcej czasu na zajęcie się rozwojem forum. Jak w życiu: jeśli po całej rodzince naczynia myje jedna osoba, to trudno, żeby robiła też inne rzeczy. A jak każdy posprząta po sobie i powie o tym innym, to automatycznie wszystko będzie dążyło ku rozojowi forum.

Oczywiście, zdaję sobie sprawę z tego, że teraz stąpam z głową w chmurach, no ale próbuję - a nuż coś z tego wyjdzie