Zobacz pojedynczy post
stary 17-08-2006, 11:00   #1
nosane
Użytkownik Forum

nosane's Avatar

Data dołączenia: 08 06 2006

Domyślny Zabijanie rotwormów przy minimalnych stratach

Ostatnio, expiąc sobie na rotach niedaleko katana roomu (wole to miejsce, jako, że rot hell jest ciągle oblegany przez niezliczone rzesze graczy), wpadłem na ciekawy pomysł.

A mianowicie - "jak zarobić, żeby się nie narobić" :). Jak każdy wie, hunt (czyli polowanie) na rotach jest dosyć męczący - w walce bronią białą tracimy dużo hp, co zabiera nam dużo czasu (leczenie jedzeniem), lub pieniędzy (life fluid'y). Jeśli chodzi o walkę dystansową - walka spearami jest męcząca (ciągłe podchodzenie do rota i zbieranie spearów), do tego stosunkowo szybko się one kończą. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba łuk i strzały - jednak one także szybko się kończą, a dodatkowo sporo kosztują.

Moją uwagę przyciągnęły znajdujące się niedaleko poison fieldy. Pogłówkowałem trochę i wpadłem na następujący pomysł:

Czego potrzebujemy?
- 2 antidote (aby dostać się i wydostać z wymienionego miejsca)
- parę spearów lub łuk (myślę, że lepszym rozwiązaniem będą speary, bo starczą nam na dłużej).
- niezła zbroja, tarcza (będziemy przez chwilę narażeni na ataki rota, plate shield styknie)
- 3 boxy/honey flowery (lub coś podobnego)

Dodatkowo przyda się rozwinięty skill distance, ale bez tego także sobie poradzimy, jedynym minusem będzie to, że trochę dłużej się pomęczymy.

Oprócz tego, przyda się trochę jedzenia. Z drugiej strony meat i ham wypada dosyć często z rota, myślę, że to powinno wystarczyć. Straty punktów życia tą metodą są praktycznie znikome.

A więc zaczynamy akcję:

Jak widzicie, przygotowałem tu sobie 11 spearów (spokojnie starczy na kilka godzin huntu tym sposobem), trochę jedzenia (pod kamieniami) i 3 honey flowery (w bp).

Następnie kładziemy boxy/hf w sposób podany na screenie:

Idziemy w górę mapy, aby zlurować nieświadomego jeszcze swojej rychłej śmierci rotworma:

Gdy tylko rotworm się zbliży, stajemy na hf/boxie, tak jak na screenie:

Gdy rotworm podejdzie, wyrzucamy ostatniego hf z plecaka, blokując w ten sposób rota:

Schodzimy jedno pole w dół (rotworm przestaje nas atakować i zwiedza inne tereny - w tym przypadku idzie w lewo), wtedy szybko przerzucamy hf tak, aby go zablokować:

Teraz przechodzimy na górę do przygotowanych wcześniej spearów, bierzemy kilka i atakujemy rota, aż do blood hita (potem możemy przestać atakować). Wtedy, nasz rot panikuje i ucieka, niefortunnie, bo na posion fielda:

Rotworm jest już właściwie martwy, gdyż jest zatruty. Możemy jeszcze szybko go zablokować (przerzucić hf w lewym dolnym rogu na poison field), aby nie uciekł nam gdzieś poza poison fieldy (trudniej będzie wydobyć z niego łup):

Po chwili rot jest już martwy, a my cieszymy się łatwo "zarobionymi" 40 punktami doświadczenia :).

Myślę, że jest to całkiem niezły sposób na zabijanie rotów. Musimy atakować tylko do pierwszego blood hita (czyli ataku, podczas którego zranimy rotworma), więc tak jak mówiłem spearów starczy nam na bardzo długo.

Myślę, że z powodzeniem z tego tutorialu mogą korzystać osoby poniżej 8 lvlu... Można w ten sposób nieźle zarobić na mace/swordach, a jak będziemy mieli szczęście, nawet na copper shieldach i katanach :).

Jedynym minusem takiego rozwiązania jest to, że nie rośnie nam praktycznie żaden skill (no, chyba, że distance, ale to w minimalnym stopniu).

Mam nadzieję, że komuś przyda się mój pomysł :D. Pozdrawiam, czekam na opinie i komentarze!

Jeżeli ktoś nie wie, jak dostać się w to miejsce, mogę umieścić mapkę, oczywiście, jeżeli nie jest to qest spoiling...

Dzięki, Pell, błędy poprawione.
11:52 Oscarius Niveus [38]: you are like a little wood nymph or a rich hobbit
18:36 Gatao-brother [12]: main hunted
12:37 Gamemaster: Hamburger joppie is banished

Ostatnio edytowany przez nosane - 21-06-2007 o 01:52.
nosane jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.