Zobacz pojedynczy post
stary 20-08-2006, 14:22   #30
Jarassimus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 06 2006

Domyślny

Witam.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Raynold Pokaż post
Ludzie mogą sobie nie zdawać sprawy, że są trollami. Mogą po prostu zachowywać się tak, jak się zachowują, no ale ktoś im musi to w końcu uświadomić? Niestety, jestem już w takim wieku (heh), że podchodzę z wielkim sceptycyzmem do bezstresowego wychowania dzieci. W szkołach bić nie można, ale ja tutaj cackał się nie będę. Nie umie się ktoś zachować, nie umie poszukać, spamuje na forum, reprezentuje bardzo niski poziom kultury osobistej - nie mam skrupułów dać bana jednemu czy drugiemu. I naprawdę nie obchodzi mnie, że on miał szczere intencje i naprawdę nie wiedział, gdzie expić na 10 lev i naprawdę przeczytał regulamin i przeszukał forum. Oczywiście, nie zawsze można kogoś takiego nazwać trollem, takim 100% - często można kogoś takiego nazwać spamerem, lub potocznie (nie obrażając nikogo) debilem, czy skretyniałym idiotą. Dochodzi też łagodniejsza wersja - śmierdzące lenie, które nie chcą ruszyć dupy i czekają, aż im się wszystko na tacy poda.
Ja się z tym zgadzam. Co więcej, napisałem o tym w swoim dość długim poście, choć jednak nikt nie raczył tam nawet odpowiedzieć (no, ale to już nie pierwszy raz :-P).

Dość dawno nie byłem na pewnym forum, dotyczącym m.in. spraw, którymi też od czasu do czasu się zajmuję: starymi telefonami komórkowymi Nokia. Wcale nie chodzi mi tu o to, żeby je teraz reklamować (sam zresztą tam już dawno nie byłem). Ale chodzi mi o to, żeby pokazać, jak surowy był tam regulamin.

Wcale zresztą to nie było dla mnie dziwne, gdyż kiedy wchodziło się do jakiegoś działu i po raz setny czytało się wątek typu:
Cytuj:
Temat wątku: Pomocyyyy!!!!1
Cytuj:
Pomuszcie!! Jak sciongnoc simloka z N3310?? Zflaszowałem nokie i nie moge jej wlonczyc!!
Cytuj:
Urzyj szukajki!!!!!11 Temat do skasowania, a ałtorowi bana!!!!!1
to już się normalnie flaki przewracały, bo nie dość, że było o tym pisane już miliony razy (na forum czy w poradnikach i tutorialach), to jeszcze ortografia tych "urzytkownikuf" była "porarzajonca". Ale nawet gdyby to pominąć i zechcieć odpowiedzieć na to pytanie - to skąd, do jasnej cholery, inni mieliby wiedzieć, co się tak naprawdę stało, że ten koleś po sflaszowaniu Nokii nie mógł włączyć telefonu, skoro nic a nic nie napisał: co po kolei robił, jakiego kabla lub programu używał itp. itd.? Było to więc trollowanie w najczystszej postaci. :-P

Chcecie sobie poczytać regulamin tamtego forum? To proszę bardzo. Warn-y i bany się tam sypią tonami, tak jak zresztą tonami przewijali się zawsze przez to forum użytkownicy (coś jak tutaj) - regulamin jest naprawdę surowy, ale i podejście moderatorów też nie mniej surowe. Ostrzeżenie tam można dostać nawet za używanie podwójnych wykrzykników "!!" lub pytajników "??" (taka głupia moda rodem z Gadu-Gadu :-P), a także za pisanie w stylu "tesh", "jush" lub "qpić", o ortografii "wogule" nawet nie wspominając :->. A już nie daj Bóg, żeby do danej sprawy zainterweniował najważniejszy tam administrator: @ Isk - on ma dość radykalne podejście do takich spraw, więc załatwia je bardzo krótko :->. I nikt się z nikim tam nie ceregieli, tak jak czasem bywa tutaj. Nawiasem mówiąc, gdyby tutaj było takie właśnie surowe podejście do tego - to forum byłoby o wiele lepsze.

Mi, na szczęście nigdy nie "udało się" zarobić warn-a (zawsze staram się być normalnym userem :-P), ale też już miałem raz ścięcie z moderatorem. Wystarczyło to, że nie do końca w tym dziale założyłem temat (choć byłem przekonany, że to był dobry dział). No, ale tylko mi zwrócił uwagę, a ja się przeniosłem ze swoją dyskusją do właściwego działu. Zupełnie jednak inaczej rozmawia moderator z userem starającym się zachowywać kulturalnie i przestrzegać regulamin (choć błąd przecież może się zdarzyć wszystkim ludziom), niż z osobami, które mają wszystko gdzieś, włącznie z regulaminem czy innymi userami.

Moi Drodzy. Na każdym forum, czy to Tibia.pl, czy też wspomnianym Techtronic.pl, czy jakimkolwiek innym, nigdy nie chodzi o to, by było mnóstwo głupich userów, mnóstwo beznadziejnych wątków i mnóstwo postów do kasacji. Osobiście uważam, że lepiej jest, jeśli jest tego o wiele mniej, zaś wchodząc do dowolnego działu czyta się z zapartym tchem same ciekawe rzeczy.

Nie ma już o czym pisać, bo wszystko już "było wcześniej"? To nie piszcie nic. Sprawa jest prosta - jeśli nie ma się do powiedzenia czegoś, co by mogło zaciekawić innych czytelników, to lepiej nie pisać nic. Spokojnie, forum od tego nie "umrze", że będzie mniej postów. Jeśli zaś wśród tych które będą, pozostaną tylko najciekawsze - nadal będzie tu wielu odwiedzających.

A trollami właśnie są osoby, które tę prostą zasadę łamią. Obojętnie: świadomie lub nie.

Tak więc, powtarzam: popieram takie działanie. A nawet proszę o bardziej surowe. Wówczas, nawet jeśli i mi by się dostało jakieś ostrzeżenie, byłby to dla mnie powód do zastanowienia się, czy aby na pewno nie zachowałem się jak troll.

Bo trollem może być każdy. Nawet osoba, która z zasady stara się przestrzegać regulaminy i zasady. Wystarczy jedna chwila zapomnienia, jakaś głupawka (co przecież każdemu się zdarza) i już można narazić się na przykre konsekwencje.

Mało tego, uważam, że każda odpowiedź na post trolla, jest także trollowaniem, niezależnie od tego co w tej odpowiedzi jest. Wielu ludzi tutaj tego nie rozumie. Nie zdają sobie oni sprawy z tego, że nawet post typu "nie karmcie trolla" lub "proszę o skasowanie tematu" w odpowiedzi na czyjś post (choćby nie wiem jak trollowaty) - jest tak samo trollowaniem. Ja zaś, ze swej strony proponowałbym dodać do regulaminu następujący punkt:
Cytuj:
Nie odpisuj na post, który łamie regulamin. Takie postępowanie będzie surowo karane.
Może wówczas ludzie lekko by się zastanowili co piszą.

Tyle tylko, że te wprowadzane zasady powinny być zawsze ściśle respektowane i egzekwowane (nie tylko przez userów, ale także przez moderatorów/administratorów), o czym napisałem już we wspomnianym wcześniej poście.

Życzę wszystkim samych ciekawych postów i przesyłam pozdrowienia.
Co mógłbym rzec o tym forum? Choć strona, na której ono jest "mieni się" tytułem supported fansite, dzięki pracy moderatorów jest to najgorsze forum, jakie w życiu widziałem. Mają oni bowiem w nosie użytkowników, ich prawa, a nawet sam regulamin. Uważają się za bogów, za nieomylnych. :-P

Nie będę się już udzielał tutaj i napisałem do Administratora priva z prośbą o usunięcie mojego profilu z bazy danych forum. Nie bedę tu siedział ani dłużej.

NA TYM FORUM PANUJE BEZPRAWIE!

Ostatnio edytowany przez Jarassimus - 20-08-2006 o 14:23.
Jarassimus jest offline   Odpowiedz z Cytatem