Zobacz pojedynczy post
stary 21-08-2006, 18:03   #82
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vard Acal Pokaż post
Możesz jeszcze powiedzieć jaki odsetek ludzi w polsce zna sie na temacie, wspomniałeś coś gdzieś że twój trener powiedział "gówno prawda" - płacisz za usługi tego trenera ? i ile to kusztuje bo zakładam że nie ma za free
Nie mam zielonego pojecia. Osobiscie znam tylko jedna osobe w moim wojewodztwie, ale podejrzewam, ze jest ich cala masa.

I tak - PLACILEM za uslugi szkolenia. "Trening" NLP podzielony jest na kilka faz: Praktyk, Master Praktyk i kurs trenerski. Osobiscie bylem na Praktyku w Gdansku. Wtedy kosztowalo mnie to mase pieniedzy, szczegolnie jak na polskie realia. Teraz Praktyka mozna zrobic za ok 2500 - 3500 zlotych/6-7dni. Mozna takze znalezc oferty za 500 zl dla studentow: jak jest z ich skutecznoscia, nie mam zielonego pojecia, bo nigdy nie bylem a krytykowac bez znania faktow nie mam ochoty.

Dla kogos kto nie zarabia albo nie chce wydawac kupy kasy na takie szkolenia tez jest kilka opcji. Mozna poszukac kogos w okolicy kto sie tym zajmowal (takich ludzi jest coraz wiecej): psychoterapeuci, pedagodzy, specjalisci od komunikacji interpersonalnej a nawet doradzcy zawodowi jezdza na takie szkolenia.

Druga opcja to ksiazki, darmowe materialy w necie i zapisy wideo podobnych warsztatow. Problem tutaj polega na tym, ze nie od razu wszystko sie zrozumie. Sa kwestie, ktore ciezko pojac i na ktore trzeba poswiecic sporo czasu cwiczac zanim zaczna wychodzic. Co jednak nie zmienia faktu, ze to mozliwe.

Ostatnio z kilkoma znajomymi szukalismy w necie jakich ogloszen grantow. Zastanawialismy sie czy jest mozliwosc zorganizowac swojego rodzaju "kurs samodoskonalacy" z elementami NLP i zaproszenia na nie kogos kto ma duze doswiadczenie trenerskie w NLP. Poniewaz wiekszosc takich projektow wymaga, zeby byly organizowane cyklicznie... wszystko stoi w miejscy. A zreszta nie znalazlem jeszcze takiego granta, ktory dalby TYLE pieniedzy.

I na koniec: cena moze przerazac, ale zapewniam was ze warto. Bo NLP to nie tylko wplywania na innych ale wplywanie na siebie (w sumie nawet bardziej niz na innych). Pozbywanie sie fobii, wyznaczanie celow i ich realizacja (tez jest gdzies art na forum), radzenie sobie z wlasnymi problemami i uczuciami... IMO to wszystko warte jest tych pieniedzy.

edit: Pewna osoba z forum moglaby cos szepnac o Masterze i skutecznosci NLP, bo ostatnio byla w Sopocie.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 21-08-2006 o 18:14.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem