Zobacz pojedynczy post
stary 21-08-2006, 19:40   #84
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vard Acal Pokaż post
Ech, czyli kiepsko, narazie jestem zamłody chyba na wydawanie takich sum, może w przyszłości sobie na to pozwole....

A tak pozatym mnie to bardziej przeraża niż interesuje - wyobrażam już sobie jak np. muj najlepszy przyjaciel mną "kieruje" i robie co mu sie podoba nic o tym nie wiedząc
Troszeczke martwi mnie twoje myslenie. NLP widzisz tak jakby powodowalo cos zlego. A tak naprawde kazdy czlowiek (ba, kazda zyjaca istota) ma pewne mechanizmy obronne i nie zrobi czegos czego nie chce. Owszem sa techniki, ktore z fazy "nie chce" przeniosa na do fazy "hmm... a moze jednak" a potem do fazy "tak... musze to zrobic". I moze wlasnie dlatego powinienes znac te techniki tylko po to, zeby zobaczyc kiedy ktos chce toba swiadomie manipulowac.

Wiesz, NLP to nie jest prawda absolutna. Sa rzeczy ktore dzialaja na jednych a nie dzialaja na innych (i jak ktos ci powie cos innego - zasmiej sie ). Ja siedze w NLP juz od jakiegos i spotkalem cala mase ludzi twierdzacych, ze NLP to lekarstow na cale zlo. Ale przeciez gdyby tak bylo WSZYSCY na tym swiecie byliby szczesliwi - a jest tak? NIE. Ciekawosta jest tez to, ze spotkalem ludzi ktorzy uparcie twierdza "NLP NIE moze dzialaj" a jednak w ich zachowaniu i sposobie bycia widac wiele technik majacych zwiazek z NLP.

A tak swoja draga: co jest takiego przerazajacego w robieniu czegos co podoba sie twojemu przyjacielowi? Myslisz, ze teraz toba nie kieruje? To przypomnij sobie ile razy ostatnio zrobiles cos co on zaproponowal.

Zamiast martwic sie ile zlego NLP moze zrobic tobie czy komus innemu zastanow sie ile dobrych rzeczy mozesz dzieki niemu osiagnac. Pozbycie sie fobii w ciagu dnia czy nawet 30 minut, jezeli robisz to u kogos dobrego jest przerazajace? Mozliwosc podejscia do kobiety, przy ktorej nawet "cwaniacy" wymiekaja i rozpoczecia rozmowy jest przerazajaca? A moze przeraza cie fak, ze na maturze dzieki kilku zmyslnie stworzonych wypowiedzi dostaniesz maksa? Nie - ja wiem co cie najbardziej przeraza: to, ze o swoich marzeniach mozna zaczac myslec "tak... bedzie tak w ciagu dwoch miesiecy" a nie jak wiekszosc ludzi "ech... szkoda, ze to tylko marzenia".

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Jezeli chesz krzywdzic za pomoca NLP - spoko. Jednak z doswiadczenia wiem, ze po pewnym czasie zaczyna to bolec. Bo pewnych rzeczy nie da sie ukryc (a zwlaszcza wyrzadzonej krzywdy).

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 21-08-2006 o 19:45.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem