Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
A słyszałeś li kiedyś o tym, że GPU, czyli procesor karty graficznej, dynamicznie współdziała z CPU? Współpraca w obliczaniu fizyki, mechaniki, ray-tracing...
|
Tutaj może masz rację.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
Świadczy o tym, że od dawna już współpracowali. Fuzja nie powstaje ot tak z czapy kompletnie.
nForce na intelu i połączenie AMD z ATi jak dla mnie są wystarczająco dużymi problemami. A co do gier, to chociażby X3 Reunion gryzie się z połączeniem AMD 64 i nVidiowy gf.
|
Nvdia produkowała równierz chpset nForce równierz dla płyt głównych obsługujących Amd.
Jeśli chodzi o grę X3 Reunion to nie gryzię się pewnie przez połącznie Amd + GF tylko ta gra nie ma wsparcia dla kart nvidii. A tak pozatym możesz dać na to jakiś dowód?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cebix
Skoro chcesz myśleć przyszłościowo to 939 już jest wypierany przez AM2. A SLI to raczej dla mocno kasiastych, nie wiemy do tej pory ile autor może wydać na tego kompa.
|
Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że w konfiguracji Emiloka jest socket 939 a powinien być AM2
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cebix
Co do "gryzienia się" AMD/GF i Intel/Radeon, to są to bzdury. Wszystko zależy od programistów. Czasami może być zupełnie na odwrót. Przykład - Oblivion - 7900GTX ma z nim problemy, natomiast na X1900XT chodzi nieporównywalnie lepiej - nieważne jaki procesor. Podobnie ma się sytuacja z HL2, ponieważ Valve blisko współpracuje z ATI. Nie tak dawno temu wyszło natomiast demko jakiejś gry(grę w końcu anulowano) - chodziło tylko na Intelach, bo wykorzystywało jakąś dziwną instrukcję, której AMD nie posiada. To są przykłady trochę odbiegające od tematu, ale nie ma tak naprawdę żadnych dowodów, że większość gier chodzi gorzej na zestawach AMD/GF "bo tak". Są to pojedyńcze programy działające tak z braku optymalizacji na dane platformy.
|
Święte słowa