Na AM2 nie ma tanich dobrych płyt jeszcze, ddr2 na poziomie 533~800 mają słabsze osiągi od 400 ponieważ mają wysokie timingi (są też modele z niższymi ale kosztują odpowiednia więcej) a to (niskie timingi) przy kontrolerze pamięci wbudowanym w procesor (amd) ma większe znaczenie niż taktowanie (MHz), odwrotnie jest u intela bo nie ma kontrolera pamięci w procesorach (nie kojaże czy w core 2 duo jest, ale w pentakach jeszcze niebyło).
link
W zasilaczach nie jest tak ważna moc ogólna
link. Liczy sie najwięcej maksymalne napięcie na linii 12V a ten topower ma wysokie (22 A) . Nie twierdzę że jest najlepszy, ale jest jedną z lepszych możliwości w swojej kategori cenowej.
Co do fuzji amd/ati to nie była fuzja. W prawie amerykańskim nie ma pojęcia fuzja w gospodarce. Było to wykupienie przez amd ati.
Amd+gf < niż inna konfiguracja to jakieś brednie z nikaragui, poproszę o link do wykresów potwierdzających Twoją teorię.
SLI, SLI.... zanim kupisz drugą taką samą kartę graficzną, to na rynku będą pojedyńcze karty wydajniejsze, z nowszą technologią i tańsze niż 2x stara. Pamiętaj o dX10 i viście.
Gwoli ścisłości, nie ma takiego modelu x1600 xt pro, jest albo xt albo pro.
Pro jest wersją okrojoną wartą około 300 zł, czyli do gier nie teges.
Xt jest w cenie około 550zł, w 3dmarku2005 wynik
5100 pkt, jest także fajna wersja z IceQ (system chłodzenia) od HIS'a. Mój 7600GS Zalman kosztuje około 600 zł a w 3d2005 ma wynik 5000~. Zaś po podkręceniu (wkońcu po cos zamontowali te pamięci o czasie dostępu 1,2 ns miast standardowych 2,0 ns) wyniki w 3d2005 oscylują grubo ponad 6000 pkt.
cyk
cyk
Wg mnie opłacalniejszym wyborem jest proponowany przeze mnie, jednak zawsze można szukać lepszych rozwiązań.