Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
|
I kolejny art:
Cytuj:
Mind Reading – How To Develop The Skill To Read Minds
Każdy może bawić się twoim umysłem i to bez twojej zgody czy nawet wiedzy. W sumie mogę założyć się, że ludzie robią to ci każdego dnia w bardzo elegancki sposób i w miejscach, gdzie byś się tego nigdy nie spodziewał. Ale na początek…
To jest ogromny temat. To prawdziwa zdolność, odczytywać ludzkie myśli; być w stanie dokładnie odczytać fakty u innych nawet bez odzywania się do nich.
Aby być pewnym, że nie mieszasz idei odczytywania myśli z nauką jednej techniki podam ci przykład.
Czytanie w myślach to umiejętność. I jak każda umiejętność zbudowana jest z ogromnej ilości pomniejszych zdolności. Jazda samochodem jest doskonałym tego przykładem. Aby jechać płynnie musisz nauczyć się zmieniać biegi, koordynować oczy, ręce, obie stopy, szyje, plecy i dolne części tułowia – wszystko w tym samym czasie, kiedy twój umysł sprawia, że twoje palce wykonują prawie niezauważalne ruchy na kierownicy.
A co by było gdyby jeden z tych elementów nagle zniknął? Co by było, gdybyś nagle nie mógł skoordynować informacji wzrokowych, które odbiera twój mózg wraz z delikatnymi ruchami palców na kierownicy? Prawda, że szanse wypadku wzrosły by wtedy o 100%?
Oto jak potężna może być jedna zdolność. Umiejętność, którą nazywamy „jazdą samochodem” jest faktycznie połączeniem 1000 innych, mniejszych zdolności, które razem sprawiają, że człowiek prowadzi samochód płynnie i elegancko. Im dłużej uczysz się jak lepiej jeździć, tym bardziej ćwiczysz i doskonalisz te delikatne elementy – i tym mocniejszą umiejętność jazdy nabywasz
Dokładnie tak samo jest z “czytaniem myśli”. Nie ma w tym nic tajemniczego, zresztą mówiłem to wcześniej. Efektywne czytanie myśli to tylko jedna umiejętność, jednak złożona z 1000 mniejszych zdolności.
Oto zdolności, które musisz ćwiczyć, żeby opanować umiejętność „czytania w myślach”:
Intuicyjna kalibracja
Intuicja nie jest czymś wyjątkowym i zarezerwowanym dla ludzi “specjalnych”. Umiejętność odczuwania czegoś intuicyjnie oznacza, że kiedyś w przeszłości dana sytuacja i okoliczności były takie same – to dlatego „czujesz” co ma się wydarzyć.
Aby zobrazować jak niejasna a zarazem potężna ona może być oto przykład: matka siedzi w parku, jej 4 letni synek wspina się na zjeżdżalnie. Kobieta cieszy się widząc, że jej dziecko robi wszystko tak pewnie, wiedząc, że kochająca mama ma na niego oko. Jednak matka nagle zrywa się… w ciągu ułamka sekundy jego matka zauważyła, że dziecko umieszcza stopę w pewnym miejscu, 2 sekundy później i spadłby na dół… doskakuje do niego zanim on się zorientuje, że miał upaść.
Jak to się stało? Czy matka chodziła na kurs patrzenia w przyszłość? Nie, jest to najbardziej naturalny przykład użycia intuicji – wiedziała co ma się zdarzyć zanim to się zdarzyło.
Na teraz to tyle o intuicji. A teraz: intuicyjna kalibracja oznacza, że w ciągu ułamka sekundy, kiedy spoglądasz na osobę, wiesz jak się on lub ona czuje, czy czuje jakiś rodzaj bólu lub czy jest zakłopotana i jak wygląda mapa jej wewnętrznego świata.
Czy jest to możliwe? Tak naprawdę już to robisz. Jeżeli twój współmałżonek wróci do domu z surową miną masz “podejrzenie” jak będzie wyglądał wieczór. Skąd to wiesz? Zdarzało się to wcześniej...
Ogrom zdolności, których cię nauczymy to te 1000 delikatnych ruchów palców na kierownicy... w twojej głowie. Krok po kroku będziesz miał przebłyski intuicji tak jakbyś już znał tego obcego, tak jakbyś wiedział co się z nim dzieje. To nie będzie prawdziwe, ponieważ nie zajmujemy się nauką. Ale na pewno będzie zadziwiające, ponieważ wszyscy - czy tego chcemy czy nie – żyjemy w tym samym świecie, wpływają na nas prawie te same rzeczy i dorastamy w bardzo podobny sposób. Tak, każdy z nas jest niepowtarzalny, unikalny i indywidualny – ale, w wielu obszarach – jeżeli spojrzysz na statystyki, możesz przewidzieć ludzkie myśli patrząc na nich teraz i wiedząc jak większość ludzi zachowało się w podobnych okolicznościach kiedyś.
Tak, wiem, że to troszeczkę zakręcone – zupełnie jak pierwsza jazda samochodem. Przyciśnij lewą nogę, przesuń tą pałeczkę troszeczkę w lewo i do przodu, trzymaj lewą dłoń na kierownicy a oczy skieruj na drogę, cofnij lewą nogę, ale tylko troszeczkę, do pewnego punktu a wszystko to w momencie, kiedy naciskasz pedał gazu swoją prawą nogą, powoli, tak aby samochód nie skakał a płynnie jechał... Rany boskie, jak ty dałeś sobie z tym radę? A teraz weź kogoś kto uczy się jeździć i każ mu prowadzić na autostradzie! Mówiąc o transie hipnotycznym...
Tak więc, to zakręcone, ale z czasem wszystko się objaśni. Z pewnością zapomnisz o treści tych 1000 zdolności, których się nauczysz., ale będziesz je pamiętać podświadomie, tak jakbyś coś intuicyjnie wiedział. Może to dlatego ci psychologiczni oszuści w pewnym momencie się gubią? Może po prostu zapominają, że nauczyli się dobrze (bardzo dobrze) tego w jaki sposób człowiek się zachowuje, nauczyli się statystyk i tendencji ludzkich, a potem wmówili sobie, że mają nadnaturalne zdolności czytania w myślach i przepowiadania przyszłości. Brzmi logicznie, prawda?
Podświadoma pamięć statystyk
Jak myślisz ilu ludzi nazywa swojego psa „Rex” albo „Simba”? Więcej niż możesz sobie wyobrazić. I byłbyś zaskoczony tym, że wiele z tych osób mają ze sobą dużo wspólnego – mogą być w tej samej grupie wiekowej, żyć w charakterystycznym sąsiedztwie a nawet mieć podobne charaktery.
Nie twierdze, że to w 100% prawda; ale oceniając sukces parapsychologów w ostatnich latach to bardzo realistyczne twierdzenie.
Twoim zadaniem w wypracowaniu umiejętności czytania w myślach jest zapamiętanie, ćwiczenie a potem “zapomnienie” – albo pozwolenie, żeby zapadły się w podświadomość, tak, abyś mógł używać tych statystyk intuicyjnie. Tylko nie zapominaj, że nauczyłeś się tego i, że nie posiadasz zdolności parapsychologicznych.
Statystyki, które ci pokażemy pochodzą z dziedzin geograficznych, demograficznych i psychologicznych. Wiele badań zostało przeprowadzone w ostatnich 50 latach, wiec bez obaw możesz ich użyć do odkrycia ludzkich tendencji i do czytania w myślach. Policjanci i detektywi używają tych statystyk także w swojej pracy.
Komunikacja niewerbalna
Nie, to nie „telepatia”. Niewerbalna – bez słów czy treści. Nikt do ciebie nie mówi, ale mimo to możesz powiedzieć o czym myśli.
Komunikacja niewerbalna jest podobna do intuicyjnej kalibracji, ale mimo to jest też czymś więcej. To możliwość odczytywania języka ciała, ułożenia mięśni twarzy, zmiany koloru skóry, ruchu oczu (mam nadzieję, że o tym już wiesz) a nawet tego w jaki sposób osoby wokół twojej „ofiary” się zachowują. A to wszystko pozwala ci na zbudowanie intuicyjnego profilu osoby stojącej przed tobą.
Uzdolnieni sprzedawcy doskonalą te techniki cały czas. Żaden sprzedawca nie rozumiejący niewerbalnej komunikacji nie odniesie sukcesy w sprzedaży. Możesz być najbardziej charyzmatyczną osobą na ziemi i mieć najlepiej wyszkoloną słowną perswazje, ale bez używania wiedzy, którą zdobędziesz dzięki niewerbalnej komunikacji nie sprzedasz zbyt dużo.
Odwzorowanie i prowadzenie (Pacing & Leading)
Jeżeli myślisz, że czytanie w myślach polega tylko na mówieniu drugiej osobie o tym o czym wie tylko ona i, że wszystko to co mówisz to prawda, i, że istnieje w jego świecie – jesteś w głębokim błędzie.
Możesz powiedzieć drugiej osobie rzeczy, które będą całkowicie nieprawdziwe, a mimo to ona będzie twierdzić, że to prawda. Dokładnie to zrobiłem wtedy wróżce. Poszedłem na całość i od chwili, gdy zbudowałem doskonały raport odwzorowując ją nie zauważała jak wiele fałszywych „prawd” jej powiedziałem… a ona stwierdziła, że to w 100% prawda, kiedy tak naprawdę rację może miałem w góra 30%.
Ta iluzja jest tworzona przez odwzorowanie. Kiedy komuś zaimponujesz, ta osoba ma tendencje do zapominania o rzeczach, które nie są do końca zgodne. Musisz utrzymywać tempo odwzorowania w rytmie, inaczej poniesiesz totalną porażkę. Tej zdolności bardzo ciężko się nauczyć, więc bądź cierpliwy ponieważ dużo czasu zajmie ci nauka robienia tego dobrze.
Prowadzenia natomiast to te pozostałe 70% fałszywych “prawd”. Tutaj musisz być bardzo ostrożny, ponieważ jeżeli będziesz prowadzić zbyt agresywnie zagubisz swój rytm odwzorowania. Dodatkowo musisz wykluczyć jak najwięcej konkretów ze zdań prowadzących.
“Lydia nie jest twoim prawdziwym imieniem” zacząłem, kiedy “czytałem” myśli wróżki. Skąd to wiedziałem? Nigdy nie widziałem jej prawa jazdy, na ścianach nie było żadnego certyfikatu a tablica mówiła „Wróżka Lydia” – skąd ja, całkowicie obca osoba, wiedziała, że używa fałszywego imienia?
Po prostu wiedziałem. Poznałem po tym jak podała mi rękę i powiedziała „Lydia, wróżka”. Kiedy mówiła fałszywe imię opuściła ton głosu, tak jakby nie była pewna czy jej wierzę. I nie wierzyłem. Więc wykorzystałem ten fakt jako ogromny krok w odwzorowaniu.
Następną rzeczą jaką jej powiedziałem było “Masz 42 lata pomimo tego, że wyglądasz na 65”. Nie miała 42 lat tylko 43. Zapomniała, że powiedziałem 42, ponieważ – po pierwsze, była zaskoczona, że wiedziałem, że Lydia nie było jej prawdziwym imieniem; a po drugie, każda kobieta woli jak się „nie docenia” jej wieku. Zaakceptowała to jako prawdę.
To było zdanie prowadzone, które łączyło się ze zdaniem odwzorowującym. Ponieważ ludziom zajmuje tylko kilka sekund wyobrażenie sobie i zaakceptowanie tego, że znasz fakty z jej życia bez znania ich, twoje zdanie prowadzące – skonstruowane ostrożnie i mądrze – także będzie zaakceptowane.
“i bez obrazy, ponieważ ubierasz się tak I robisz sobie taki makijaż, który cię postarza.”, to bardzo elastyczne zdanie, tak jakby droga do wyjaśnienia skąd wiedziałem, dlaczego nie jest taka stara a także sposób na odwzorowanie jej wewnętrznych pragnień – bo kto chce wyglądać jak stara wiedźma? Każda kobieta chce wyglądać młodziej, więc dałem jej okazję do powiedzenia „tak, zrobiłam to celowo, jestem młodsza! Zauważyłeś!.” Ten komplement wraz z przeprosinami “bez obrazy” powoduje powstanie następnych myśli – połączenia tego jak zdecydowała nałożyć taki strój i zrobić taki makijaż i dlaczego… co dało mi tylko możliwość powiedzenia następnego zdania.
“Masz złoty zegarek, lecz nie nosisz go przy klientach, ponieważ chcesz udawać, że nie jesteś na tyle bogata, żeby sobie na jeden pozwolić” – nigdy nie miała złotego zegarka, ale jednak potwierdziła, że miała. Dlaczego? Ponieważ kiedy myślała o poprzednim prowadzącym zdaniu wskazałem na złotą popielniczkę na jej biurku a potem przytrzymałem swój nadgarstek. Zauważyłem także znak na jej lewym nadgarstku, więc wiedziałem, że ma ciężki zegarek; jednak, nie miała go w tej chwili więc zgadłem, że nie chce się z nim pokazywać. Nie był złoty, ale jej umysł – w tej konkretnej chwili – myślał, że jest.
Powiedziałem jej to wszystko co powyżej używając wskazówek zdobytych za pomocą niewerbalnej komunikacji. Użyłem tych wskazówek aby odwzorowywać ją od samego początku., a potem wprowadziłem zdania prowadzące, kiedy kierowałem jej umysł, aby zaakceptował je nawet pomimo tego, że nie są prawdziwe, chociaż w końcu i tak odkryje, że nie są.
Prowadzenie sprawia także, że druga osoba chce za nami podążać. Ponieważ zazwyczaj zapominają fałszywe „prawdy”, jeżeli ich dobrze odwzorowujesz, pójdą za tobą w kierunku, który ty im wskażesz.
One Up-Manship
Już mówiliśmy o tej idei, przynajmniej kilka razy na tej stronie. Cała magia tutaj polega na stworzeniu iluzji pewności, wiedzy, że ty wiesz, tej rodzaj wiedzy, które promieniuje na inną osobę.
Osiągasz to dzięki sposobie ubierania, twoim podejściom, twojej wierze w siebie i cierpliwości. Musisz być cierpliwy, tak, żebyś nie szedł szybko do przodu i nie twierdził, że posiadasz zdolności psychologiczne, gdy tylko ktoś cię wyzywa. Pozostawienie mgiełki tajemnicy jest kluczową częścią pracy „wróżki”, chociaż ja uważam, że to oznaka słabości (ukrywanie się za maską) – działa to na większość ludzi.
Rapport
Raport jest bardzo ważną częścią tego wszystkiego, jednak nie najważniejszą. Jeżeli druga osoba lubi cię, prawdopodobnie będzie zapominać o złych rzeczach, które powiedziałeś i pamiętać te dobre.
Budujesz z nimi raport tak jak z każdą inną osobą. Dopasowują się, odwzorowując, kalibrując i tak dalej. A to mi przypomniało… powinniśmy mieć tutaj kurs tworzenia raportu. Zrobie o tym notatkę troszeczkę później.
W międzyczasie, bądź po prostu szczerze zainteresowany inną osobą – to sprawi, że podświadomie zbudujecie raport pomiędzy sobą.
Taktyki oszustów
„Czytanie w myślach” jakie demonstrują wróżki jest oszustwem. Przepowiadanie jest oszustwem. Tarot jest oszustwem. Odczytywanie przyszłości z naszych dłoni też jest oszustwem. I na koniec, słyszałem o osobie, która potrafi odczytać znaki na czaszce po patrzeniu na skórę twojej głowy. To także jest oszustwo.
Taktyki oszustów są używane przez wszelkiej maści “profesjonalistów” wymienionych powyżej, ale także przez sprzedawców, artystów scenicznych i ludzi robiących reklamy. Ponieważ ci oszuści najczęściej używają tych metod nazywamy to „taktyką oszustów”.
Taktyka oszustów jest psychologicznym fenomenem, który ma miejsce kiedy jesteś wystawiony na kilka sytuacji stymulujących. Nie ważne czy jedna po drugiej czy wszystkie na raz.
Jest tego wiele. Tutaj krótki przegląd; jeżeli spojrzysz na swój dom, może wydawać się duży, zwłaszcza jeżeli żyjesz w wielkim domku jednorodzinnym. Ale weź ten dom, w swojej wyobraźni, i porównaj go z budynkiem Empire State. Nagle, twój dom wydaje się dużo, dużo mniejszy niż się wydawał na początku.
Sieci supermarketów na cały świecie (wiem, bo żyłem na trzech róznych kontynentach) używają tych samym taktyk, aby oszukać ludzi, by płacili zawyżone ceny za ich produkty. Wiele supermarketów w dzisiejszych czasach nakleja swoje logo na kilka produktów. Dla przykładu rodzynki. Naklejają logo na jeden rodzaj rodzynek. Ich cena to około 3 dolary. Jak dla mnie to wysoka cena za rodzynki. Aby stworzyć efekt „produktu taniego” podnoszą cenę pozostałych rodzajów rodzynek o wiele powyżej 3 dolarów. Nagle, 3 dolary za małą paczuszkę wydają się rozsądną ceną. A popatrzcie, konkurencja sprzedaje ten rodzaj za 4.5$! To muszą być złodzieje, a my jesteśmy firmą „świadomą potrzeb konsumentów”. Sprzedajemy swoje za 3$. A tak naprawdę wyprodukowanie opakowania rodzynek kosztuje 10 centów, 12 centów ich dostarczenie, 2 albo troszeczkę więcej wystawienie ich na sprzedaż – i w większości krajów na jedzenie nie ma podatku – to daje 2.67$ zysku dla supermarketu i to dzięki wykorzystaniu taktyki oszustów.
I wykorzystują jeszcze więcej tych technik. Muzyka w holu, miłe zapachy blisko kasy, światła wzdłuż długich przejść. Przestudiujemy to głębiej, kiedy będziemy omawiać dokładnie wszystkie taktyki oszustów w naszych artykułach o „czytaniu w myślach”.
Widzisz jak łatwo ogłupić twój umysł?
|
Jak ktos czytal angielska wersje: wszelkie poprawki mile widziane. Dodatkowo wersje PDF mozna podrac z tego miejsca. Link bedzie takze w pierwszym poscie.
|