Zobacz pojedynczy post
stary 13-08-2004, 19:53   #10
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Jako miłośnik Delphi jeszcze wypowiem się w tej kwestii.
Delphi jest o wiele lepsze jeśli chodzi o obsługę baz danych ze względu na naprawdę szybkiego i dobrego gotowca. Jest to obecnie najpopularniejsze na świecie środowisko (może po za PHP, ale to inna bajka całkiem) jeśli chodzi o tworzenie baz danych. A w większej grze musisz gdzieś przecież zapisać userów, mapy, itemy, monstery...
Delphi wolniejsze? Nie sądzę. Swego czasu pisałem gierkę FPP. Możliwościami engine dorównywał IMHO Q3 (krzywizny beziera, multitexturowanie i co tam sobie chcesz) a nawet więcej miał. Engine nie ja wprawdzie robiłem, ale był wykonany w całości w Delphi (no, oczywiście wstawki assemblerowe też były, ale to niezależnie od tego, czy delphi, czy c++ uzyjesz, to i tak assembler musi siedzieć w newralgicznych punktach) i przekompilowane mapki z Q3 (a co? nie można ;P) chodziły z porównywalną prędkością, jak na dziele ID Software (choć jeszcze trochę brakowało, chociażby jakiejś konkretniejszej obsługi sieci), więc jestem w 100% pewny, że obecnie delphi można porównywać z C++. To już nie czasy Turbo Pascala.
Choć oczywiście jeśli ktoś będzie korzystał z gotowców w rodzaju DelphiX, to na pewno to będzie chodziło jak żółw paralityk.

Jeśli zaś chodzi o czas - myślę, że team, który by umiał programować, złożony z powiedzmy 4 osób, grę typu Tibia zrobił by w 2-3 miesiące. Mówię tu oczywiście jedynie o samej grze, nie licząc map, questów, grafik... to już nieco więcej czasu wymagało by.
Tibia jest akurat bardzo prostą grą od strony technicznej, a to, że CIPowie nie umieją programować porządnie, to każdy, kto trochę bardziej w tym siedzi wie

Sama nauka programowania to jednak dość skomplikowany i żmłudny proces. Teoretycznie mająd do tyspozycji dużo wolnego czasu, zaparcia, odpowiedni umysł, i przede wszystkim dobrego nauczyciela, można by nauczyć się tego w około roku. Na studiach jednak zauważyłem, że jednym myślenie jak komputer przychodzi z łatwością, inni na naukę tego samego potrzebują 20x tyle czasu a i tak prędzej wykują to na pamięć, niż zrozumieją.
Myślę więc, że nie można wogóle mówić tu o konkretnym czasie, bo niektórym chyba nigdy to nie przyjdzie. To tak, jak by ktoś zapytał ile czasu zajmie nauka gry na skrzypcach czy komponowania muzyki. Jeden nauczy się szybko, a drugi nie ma słuchu i w nigdy tego nie zrobi porządnie.

Ja programowaniem bawię się od kilkunastu lat. Od kilku ładnych lat mam dostęp do internetu, i muszę powiedzieć niestety, że w polsce nie ma żadnej naprawdę dobrej strony o programowaniu Warsztat, bajo i inne... no, niby są, ale na świecie jest masa 100x lepszych stron. Trzeba tylko znać angielski i chwilę na google posiedzieć, a jeszcze lepiej na dobrej grupie dyskusyjnej, polecam np. pl.comp.lang.delphi .W kraju nadal większość dobrych ludzików siedzi tylko na newsach i na żadne fora czy stronki nie chcą dać się namawiać.

A co do javy, to ma ona tą wadę, że jest stosunkowo wolnym językiem, bo musi być na bierząco konwertowana w zależności od platwormy, na której jest wykonywana.

Ostatnio edytowany przez MatKus - 13-08-2004 o 19:54.
MatKus jest offline