Temat: Sword vs Axe
Zobacz pojedynczy post
stary 28-08-2006, 08:20   #508
móc
Użytkownik Forum

móc's Avatar

Data dołączenia: 08 08 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tom@$Z
Eh. Liczby nie są wzięte z kosmosu, tylko z doświadczenia i obliczeń. Pozatym te kilka ataku w FA pomiędzy BSem nie robi zanadto wielkiej różnicy, a def a jakże. Wystarczy pokombinować, i sam widzisz, co lepsze...
No wlasnie chodzi o to ze jest dokladnie odwrotnie: 1 pkt ataku robi minimalna roznice a 16 pkt defa nie robi jej w ogole jak mamy dobra tarcze (lepsza niz dragon).
Ty patrzysz na cyferki i oceniasz (od roznicy w defie odejmujesz roznice w ataku i wychodzi ci ze sword jest lepszy), ja natomiast popieram swoje teorie doswiadczeniami i wiem ze to nie jest dokladnie tak jak pisza cyferki.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tom@$Z
Co do tego arma, to właśnie chciałem podreślić, że posiadając jednego "Arma" więcej, schodziło mi więcej UH, tzn. że jednak def coś robi.
No fajnie tylko co ma piernik do wiatraka? Arm nie ma nic wspolnego z defem broni. Arm zawsze dziala nawet przy roznicy 1, a def broni jak widac nie za bardzo zakladajac posiadanie dobrej tarczy.

Zreszta, posluze sie tutaj cytatem z tibia wiki zeby uciac spekulacje (to co tam pisze jest na pewno bardziej wiarygodne od twoich wywodow)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tibia Wiki
The primary benefit of axe fighting is that most Axe Weapons have strong attack values.

The greatest drawback to axe fighting is that Axe Weapons have low defense values. This, however, is typically irrelevant, since the defense value of a weapon is negated when using a shield. Two-handed Axes, while strong on offense, typically leave the average Knight very vulnerable.
W tlumaczeniu na jezyk polski:

"Podstawowa korzyscia walki toporem jest to ze topory maja silna wartosc ataku.

Najwieksza wada walki toporem jest to ze topory maja niska wartosc obrony. To jednak jest wlasciwie nieistotne, poniewaz wartosc obrony broni jest anulowana kiedy uzywamy tarczy. Dwureczne topory, bedac silne w ofensywie, wlasciwie pozostawiaja przecietnego rycerza bardzo podatnego na zranienie."

Czyli z tego wynika ze f-axem bronimy tak samo jak bsem. (majac tarcze), natomiast d-lance ma slabsza obrone od gsa.

Jednak uzywalem zarowno d-lance jak i gs i moge powiedziec z cala pewnoscia ze 1 pkt ataku da sie zauwazyc bardziej niz 6 pkt defa.

Wniosek: axy gora.

Ostatnio edytowany przez móc - 28-08-2006 o 08:22.
móc jest offline   Odpowiedz z Cytatem